U Slavkova se po 205 letech znovu ozvaly rány z děl a pušek

Tvarožná (Brněnsko) - Tisíce lidí dnes u Tvarožné na Brněnsku přihlížely představení, které mělo připomenout Napoleonovo vítězství u Slavkova před 205 lety. Scenérie vypadala letos reálně, protože na polích i na kopci Santon, odkud Napoleon střet plánoval, ležel sníh stejně jako v roce 1805. Jen mráz byl tehdy mírnější.

Bitevní ukázku předvedlo asi 1 200 příznivců vojenské historie z patnácti zemí celé Evropy. „Je to asi o pětinu více než loni. Dvakrát tolik ale bylo letos koní, celkem 80, a střílelo se z dvaceti děl,“ doplnil autor projektu Austerlitz Miroslav Jandora. Hojně se používal střelný prach, jehož obláčky se po výstřelech vznášely nad manévrujícími oddíly. Celkem se z děl a pušek vystřílelo 350 kilogramů střelného prachu.

V bitvě tradičně zvítězila francouzská armáda v čele s císařem Napoleonem. Pro rok 2010 v podání Franka Samsona z Francie. Letos vystoupil ve stejné roli i při připomínce bitvy u Waterloo a při rekonstrukci bitvy u Lipska. „Snažíme se rok od roku zlepšovat a zpřesňovat manévry tak, abychom se co nejvíce blížili historickým vzorům,“ řekl spoluautor scénáře a náčelník štábu francouzské armády Jakub Samek.

Velkolepou podívanou si nenechalo ujít přes 9 000 návštěvníků. Možnost podívat se na bitevní ukázku měli lidé zdarma. Zájem je nejen o to podívat se na bitvu, ale i v ní účinkovat. „Každoročně se nám hlásí kolem 5 000 vojáků, my můžeme přijmout řádově jen tisícovku,“ řekl Jandora a doplnil, že rozpočet samotné bitvy je téměř pět milionů korun.

Kvůli mrazu řada diváků nevydržela až do konce

Pořadatelům letos při tradiční akci přálo počasí, neboť nad bitevním polem bylo jasno a sníh se pod botami množství lidí nerozpouštěl. Počasí příznivé pro vizuální zážitek však nakonec část diváků o vrchol bitevních ukázek připravilo. Mrzlo tak, že část lidí nevydržela a odešla ještě před koncem. Vzpomínkové akce vyvrcholí večer ve Slavkově u Brna. Na náměstí se uskuteční přehlídka vojsk, kterou zakončí ohňostroj.

Na slavkovském bitevním poli si milovníci historie připomněli 205. výročí Napoleonova vítězství u Slavkova.
Zdroj: Igor Zehl/ČTK