Bývalý tajemník znojemské radnice byl propuštěn na kauci

Znojmo - Bývalého tajemníka znojemské radnice Vladimíra Krejčíře, stíhaného za korupci, propustil soud na kauci 150 tisíc korun z vazby. Podle státního zástupce Tomáše Foldyny bude nadále stíhán na svobodě.

Krejčíř strávil ve vazbě v Brně-Bohunicích více než dva měsíce. Ze spisu vyplývá, že přijal statisícové úplatky od firem, které od města získaly lukrativní stavební zakázky.

„Hlavní svědci v kauze jsou už vyslechnuti. Tím pominuly důvody vazby. Nehrozí už ovlivňování svědků,“ řekl Foldyna k důvodům Krejčířova propuštění. Doplnil, že do konce letošního roku bude vyslechnut zbytek svědků, v lednu pak začne pracovat na podrobné analýze dokumentů zajištěných na radnici.

Extajemník tvrdí, že je nevinný. Je stíhaný za zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Spolu s ním čelí obvinění z podplácení také čtyři představitelé stavebních firem ze Znojemska.

Kauzou se zabývá i nové vedení města. V úterý radní nařídili dva audity na radnici. První bude právní a zaměří se na smlouvy, které městský úřad v minulosti uzavřel. Druhý audit bude hospodářský. Výsledky by měly být známy koncem ledna.

„Vyčkáme, jak obě kontroly dopadnou. Podle jejich závěrů bychom pak nařídili další, tentokrát ale hloubkový audit na těch odborech městského úřadu, kde se zjistí případné nesrovnalosti,“ řekla dnes mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

Celá kauza zasáhla do nedávné kampaně politických stran před komunálními volbami. Tehdejší starosta za ODS Petr Nezveda, který ale podle protikorupční policie nemá s případem nic společného, byl v posledních dnech svého funkčního období vyzýván k rezignaci. Po volbách skončila ODS v opozici. Radniční koalici vede nyní dříve opoziční ČSSD.