Zloděje stromků čekají smradlavé Vánoce

Praha - Za krádež stromku bude odplatou zlodějům zapáchající byt na Vánoce. Postřik stromů speciálním repelentem, který je aktivován teplem, je jedním ze způsobů, jak chtějí lesníci na Vysočině bojovat proti zlodějům. I když je krádež stromku v lese přestupkem a za takové porušení lesního zákona může zloděj dostat až 30tisícovou pokutu, zápach by mohl odradit ještě účinněji. S prodejem vánočních stromků začínají lesníci v polovině prosince. Ceny by měly zůstat stejné jako loni.

Vánoce se blíží a tak správci vyrážejí do lesních školek i městských parků s jasným cílem - ubránit vánoční stromky před zloději. Jedním ze způsobů, jak zachránit tři až pět let staré jehličnany, je postřik repelentem. „V okamžiku, kdy si člověk přinese takto ošetřený stromek domů, tak má po vánoční atmosféře,“ varuje vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Na první pohled totiž zloděj nic neuvidí a ani neucítí. Repelent začne pracovat až v teple. „Je to přípravek na bázi lanolínu. Smrdí to ovečkami nebo na bázi kyseliny máselné - kdo si někdy nechal zkazit máslo, tak ví jaké to je,“ dodává Ruschková.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Účinnou zbraní je ořez větví

Někdy se však stane, že nenechavci účinnost repelentu podcení a stromy chtějí krást i přes toto riziko. Proto je na řadě další způsob znehodnocení stromku pro zloděje. Na jedné straně se odspodu ustřihne několik větví, čímž se atraktivita stromu rapidně sníží. „Jak strom roste, větve se přirozeně čistí a odspodu odumírají. My to vlastně mírně předběhneme,“ přibližuje praxi Martin Kodeš z Městských lesů Pelhřimov.

Ostříhaný stromek
Zdroj: ČT24