Aranžéři soutěží v Brně o nejkrásnější svatební kytici

Brno - Brněnská růže je soutěžním festivalem arenžérů květin a floristů s mnohaletou tradicí. Své patnáctiny oslaví stylově - svatbou. Tématem letošního ročníku je totiž svatební floristika. Do Brna přijely čtyři desítky aranžérů z celé Evropy, aby poměřili své dovednosti v tvorbě převislé svatební květiny, šperku do vlasů nevěsty a „květiny pro maminku“.

Brněnská růže je podle organizátorů nejprestižnější dekoratérskou soutěží v Česku a na Slovensku. Střetávají se zde junioři ze středních a vysokých škol z celé Evropy, stejně tak jako už profesionální tvůrci.

„Úroveň tvorby květin je neustále stoupající. Znamená to, že výuka na českých zahradnických školách je na špičkové úrovni. Junioři jsou někdy dokonce lepší než jejich profesionální kolegové. Mladší tvůrci totiž v sobě odkrývají větší inspirační nadání,“ zhodnotila porotyně Marie Bittnerová.

Brněnská růže (zdroj: ČT24)

Koncepty tvůrců svatebních květin mnohdy přesahují do klasické hudby, filosofie a dalších oborů. Zajímavé je i vysvětlení jednoho z aranžérů Vojtěcha Čecha, proč v jeho díle nalezneme i trny. „Je to vytvořeno inspirací hudby Ludovica Einaudiho, což je hudební skladatel současné doby. Jeho hudba je inspirativní, stejně jako život. V dobrém i ve zlém. V dobrém i ve zlém je i heslo svatby, se kterým vstupuje pár do manželství. Trny tak znamenají to zlé, co přijde. Krásu nalezneme v nevěstiných šatech,“ vysvětlil mladý tvůrce. 

Vernisáž všech výtvorů se koná v pátek od 19:30 v konventu Milosrdných bratří na Vídeňské ulici. Otevřeno bude do půlnoci. Návštěvníci budou moci spatřit „brněnské růže“ ještě v sobotu a v neděli - vždy od 10 do 16 hodin.

  • Brněnská růže autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2097/209684.jpg
  • Brněnská růže autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2097/209682.jpg