Nemám doktorát, přiznal kandidát na starostu Horehleď z TOP 09

Brno - Petr Horehleď, který měl zastávat post starosty ve Veselí nad Moravou, připustil, že v kampani neoprávněně uváděl titul PhDr. Na skutečnost upozornila tento týden ČSSD, která chce výsledek voleb zpochybnit u soudu. Horehleď původně tvrdil, že má titul přiřknutý, dnes ale otočil. Zároveň kvůli svému pochybení nebude usilovat o post starosty. Informaci dnes České televizi potvrdil krajský manažer TOP 09 Petr Štědroňský.

Na koalici se ve Veselí dohodly TOP 09 (pět mandátů), ODS (tři mandáty) a KDU-ČSL (tři mandáty). Zastupitelstvo má 21 členů. Dohoda tří stran odsunula do opozice ČSSD, která volby vyhrála a získala sedm mandátů. Podle zastupitele za ČSSD Ivana Ohlídala byl však výsledek těsný a ve prospěch uzavřené koalice rozhodlo asi 20 hlasů. „Je docela možné, že jeho podvod mohl tento výsledek ovlivnit,“ uvedl.

„Je sice pravdou, že termín druhé rigorózní zkoušky ze speciální pedagogiky je až 9. listopadu, ale titul doktora filozofie neoprávněně rozhodně neužívám. Mám ho již přiřknutý,“ uvedl Horehleď v pondělí. „Dle původního předpokladu jsem měl uvedenou zkoušku složit a ukončit tím rigorózní řízení v polovině září 2010. Vzhledem k mému doposud bezproblémovému studiu jsem měl důvěru sám v sebe, že předmětnou zkoušku úspěšně složím. Proto jsem uvedl na kandidátní listinu informaci, jíž jsem předjímal skutečné složení zkoušky a tím oprávněné užívání titulu PhDr.,“ uvedl dnes Horehleď v omluvě zaslané z Finska.

Vyjádření Ivana Ohlídala z ČSSD Veselí nad Moravou získané 25. 10. 2010 (zdroj: ČT24)

Z dopisu také vyplývá, že Horehleď se vzdává kandidatury na starostu, v zastupitelstvu ale zůstat chce. Osudem nepoctivého kandidáta se bude zabývat ještě tento týden vedení krajské TOP 09, dnes večer pak koalice stran přímo ve Veselí. Pro ČSSD není podle Ohlídala přípustné ani to, aby Horehleď zůstal zastupitelem. „Pokud neodstoupí, jsme ještě v pátek, v poslední možný termín, připraveni podat stížnost na průběh voleb,“ pohrozil Ohlídal.

Omluva Petra Horehledě za neoprávněné užívání titulu

V minulých dnech byla zveřejněna informace o mém neoprávněném užívání titulu PhDr. Bohužel je skutečností, že jsem na vlastní žádost odložil složení rigorózní zkoušky z měsíce února na podzimní termín. Dle původního předpokladu jsem měl uvedenou zkoušku složit a ukončit tím rigorózní řízení v polovině září 2010. Vzhledem k mému doposud bezproblémovému studiu jsem měl důvěru sám v sebe, že předmětnou zkoušku úspěšně složím. Proto jsem uvedl na kandidátní listinu informaci, kterou jsem předjímal skutečné složení zkoušky a tím oprávněné užívání titulu PhDr.

V době, kdy jsem zjistil, že termín zkoušky bude reálně až v měsíci listopadu 2010, jsem tuto skutečnost podcenil a údaj na kandidátní listině nezměnil. Mým cílem nebylo zkreslit výsledky komunálních voleb. Jsem si vědom svého pochybení vyplývající z nedostatečné zkušenosti a z uvedeného důvodu se vzdávám kandidatury na post starosty města Veselí nad Moravou. Chci však nadále pracovat pro své město, tak jak jsem se zavázal všem, kteří mi důvěřovali a dali mi hlas. Chci svou prací v zastupitelstvu jako řadový člen zastupitelstva po celé volební období potvrdit, že se jednalo pouze o nerozvážnost.

Věřím, že hlasy voličů jsem dostal ne kvůli titulu, ale kvůli tomu, kdo jsem a co jsem dosud nejen pro město Veselí nad Moravou udělal. Omlouvám se všem, které mohlo moje jednání nějakým způsobem zklamat.

Petr Horehleď, v. r.

V Jyväskyle dne 27.10.2010