Olšovec je vypuštěn. Víkend v Jedovnicích bude patřit výlovu rybníka

Jedovnice - Celý víkend od rána do večera budou moci všichni, kdo zavítají na hráz jedovnického rybníka, pozorovat výlov jedné z nejvyhledávanějších vodních nádrží v kraji. Přestože rybník Olšovec slouží k letní turistice a vodním sportům, každoroční výlov naláká do městyse Jedovnice tisíce návštěvníků. Doplní ho mimo jiné i tradiční jarmark s prodejem řemeslných výrobků nebo vylovených ryb či rybích specialit.

Výlov začíná od brzkých ranních hodin. Asi třicítka rybářů má sraz na hrázi v 6 hodin. Následuje slavnostní nástup a žádost o požehnání sv. Petra, patrona rybářů. Potom už rybáři vstupují do ledové vody a utahují oko sítě. Nejpozději v 8 hodin tak budou na hrázi ryby k mání. „Chováme zde především českého kapra, tolstolobika, amura, štiku, nějaké líny a candáty. Jsou zde i plotice a okouni, kteří do rybníka také patří, aby dravé ryby měly nějakou potravu,“ vyjmenovává hlavní porybný Josef Kocman.

Olšovec slouží lidem hlavně k letním rekreačním aktivitám a vodním sportům. Z toho důvodu také ryby nejsou nikterak přikrmovány. „Na jaře ryby nasadíme a pouze na ně dohlížíme, aby měly odpovídající zdravotní stav. Co si v rybníku najdou za potravu, z toho celý rok žijou,“ dodal Josef Kocman. Přesto se rybáři každým rokem těší z 15 tun vylovených silných ryb. Ty totiž pojídají  zbytky pečiva, které lidé házejí místním kačenám. V sobotu končí výlov a prodej ryb se západem slunce.

hlavní porybný Josef Kocman o jedovnickém výlovu (zdroj: ČT24)

Během celé akce si budou moci návštěvníci koupit živé i vykuchané ryby a ochutnat rybí speciality. Připraven je i další program. „Bude zde živá kapela, přes dvě stě stánků s nejrůznějším sortimentem od ryb po řemeslné výrobky. Převahu ale budou mít nejspíš tradiční langoše,“ směje se ředitelka vodního areálu Olšovec Mirka Hartmannová.

V neděli dopoledne jsou pak pasováni všichni, kteří pracovali minimálně během pěti výlovů, na „rybáře“. Slavnostní ceremonie slouží jako ocenění jejich odvedené práce a získaných zkušeností. Konec výlovu rybníka, stejně jako nedělního programu, je naplánován na 17 hodin.