Brno po volbách? ČSSD žádá ODS o ruku

Brno – V jihomoravské metropoli začíná povolební vyjednávání s nejasným koncem. Vítězní sociální demokraté získali v Brně 19 mandátů, druhá ODS má o 5 zastupitelů méně. TOP 09 v brněnském zastupitelstvu obsadila 9 křesel a lidovci 6. Do zastupitelstva se dostali také zelení se třemi mandáty a komunisté se čtyřmi. V roce 2006 přitom zvítězila v Brně ODS, koalici ale sestavili sociální demokraté, občanští demokraté zastávali opozici. Po stávajícím výsledku je proto možná varianta, že by se situace opakovala tentokrát v čele s druhou ODS, která by se mohla dohodnout s TOP 09 a KDU-ČSL.

Dosavadní sociálnědemokratický primátor Roman Onderka oslovil pro koaliční vyjednávání lídra ODS Roberta Kotziana, jednat však chce se všemi demokratickými subjekty. Výjimkou zůstává KSČM. „Povolební jednání o budoucí koalici nepovedeme s komunistickou stranou. To jsme avizovali již dopředu a nic na tom nemíníme měnit,“ uvedl primátor Onderka.

Koalice bude do 14 dnů, soudí Onderka

Jasno o budoucí radnici by podle brněnského primátora mělo být do čtrnácti dnů. „Kdybych to srovnal s vyjednáváním v minulém volebním období, tak to období bylo mezi sedmi a čtrnácti dny. Já myslím, že i v tomto případě to bude termín, kdy bude nejpozději známá koalice, která poté bude žádat o důvěru v zastupitelstvu města Brna,“ informoval Onderka.

Stejně nevyjasněnou pozici otevřenou pro další vyjednávání zastává i ODS. „Velká koalice na brněnském magistrátu je pouze jednou z variant. V současné době vedeme jednání se všemi demokratickými stranami. Naším cílem je maximální možné splnění programu vzhledem k okolnostem. V tuto chvíli nelze říct přesnější informace,“ uvedl pro ČT24 Robert Kotzian.

Hrozí Brnu starý scénář v opačném gardu?

Onderkovi sociální demokraté preferují pro následující volební období užší koaliční svazek, než je dosavadní koalice čtyř stran. Její pokračování navíc ani není možné, do zastupitelstva se nedostalo hnutí Brno 2010. „Chtěl bych se spíš těšit na to, že by ve městě Brně mohla být koalice, která bude složena z méně subjektů,“ uvedl již dopoledne Onderka. Je to prý výhodnější pro fungování rady i dalších složek města. „Čím méně partnerů, tím lepší komunikace,“ dodal.

Onderka uvedl, že chce obhájit post primátora. V krajním případě by však jako vítěz voleb mohl skončit v opozici, to kdyby se na koalici dohodly ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Kotzian dnes tuto variantu nechtěl komentovat. Kdyby se uskutečnila, zopakovala by se v opačném gardu čtyři roky stará historie. V roce 2006 volby vyhrála s náskokem ODS, ale dohoda čtyř menších stran v zastupitelstvu občanské demokraty odsunula do opozice.

Jak dopadla další velká města? Čtěte víc:

  • Brno zdroj: www.avion-hotel.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1762/176176.jpg
  • Robert Kotzian autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202887.jpg
Vydáno pod