VOLBY 2010: Zlín má za sebou jednu z nejvypjatějších předvolebních kampaní

Zlín - Ve Zlíně vládla v uplynulých čtyřech letech velká koalice občanských, sociálních a křesťanských demokratů. Celému tomuto období i kampani před aktuálními volbami vévodila tři témata – stavba supermoderního kongresového centra, budoucnost areálu bývalých obuvnických závodů a doprava.

Nová dominanta budí emoce a rozděluje občany i politiky. Kongresové centrum navržené světoznámou rodačkou Evou Jiřičnou otevřeli těsně před volbami. Ve víceúčelové budově například najde důstojné sídlo zlínská filharmonie. Z celkových 636 milionů korun město zaplatilo 160. „Několik desítek let nevznikl žádný slušný nový objekt, který by znamenal, že i my dáváme nějaký vklad ve třetím tisíciletí k tomu, co ve Zlíně tvoří historické dědictví,“ vyzvedla význam budovy zlínská primátorka Irena Ondrová z ODS. Například lídr kandidátky Věcí veřejných Rudolf Chmelař nesouhlasí: „Nebylo na to uspořádáno, aspoň pokud já vím, žádné výběrové řízení, jak ta stavba má vypadat. A platit tak drahou stavbu a celoroční náklady na provozování toho objektu, to je dost nešťastná věc.“

Dosud vládnoucí koalice považuje za jeden z největších úspěchů vstup města do bývalého továrního komplexu v centru Zlína. „Podařilo se nám odblokovat svitovský areál díky tomu, že jsme koupili pohledávky od České konsolidační agentury. Mohou se začít rekonstruovat budovy ve svitovském areálu, může se začít rekonstruovat infrastruktura,“ pochlubil se náměstek primátorky Martin Janečka z ČSSD. Jenže lídryně nově vzniklého sdružení M.O.R Eva Štauderová je přesvědčena, že vedení radnice mohlo udělat víc: „Toto považuji za promarněnou příležitost města, protože ten areál skýtal obrovské možnosti budoucího využití právě pro kulturní a volnočasové aktivity.“ Nyní je areál Svitu převážně v soukromých rukou.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Kdy jít volit?

Volby do zastupitelstev obcí se konají ve dvou dnech, v pátek dne 15. října 2010 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu dne 16. října 2010 od 8.00 hodin do 14.00 hodin. Volby do Senátu se konají ve stejný termín a na stejných místech jako volby komunální.


A do třetice bolest z největších – doprava. Dostupnost Zlína má zlepšit mimo jiné rozšiřování hlavní příjezdové trasy od Otrokovic. Ministr dopravy Vít Bárta práce nečekaně zarazil a vzápětí znovu povolil. Zásluhu na tom si připisují snad všichni, kdo ve zlínské komunální politice už jsou nebo o to teprve usilují. S dopravou ale souvisí i parkování. „Pokud se týká parkování, oprav chodníků, jsou to nekonečné příběhy, které se řeší permanentně,“ podotkl náměstek primátorky Miroslav Šenkýř z ODS. Naopak lídr kandidátky TOP 09 a STAN Miroslav Adámek si neodpustil výtku: „Oni nechtěli opustit své velké vize a trošičku pozapomněli na takové ty normální malé věci, které lidi tady ve Zlíně zajímají. A to je právě parkování.“

Obhájí dosavadní představitelé Zlína své pozice nebo je vytlačí jejich kritici? Baťovské město má za sebou jednu z nejvypjatějších kampaní. Servítky si v ní nebrali ani političtí rivalové (výběrem sloganů) ani voliči (výběrem způsobů, jak plakáty a billboardy „vylepšit“).

Kompletní volební servis na ČT24

Podzimní senátní a komunální volby dokreslí nejnovější politickou mapu České republiky. Žhavé novinky budou mít opět jako první k dispozici diváci stanice ČT24, která v sérii speciálů poodhalí roušku volebního klání. Volební studio, pohledy do zákulisí, diskuse s politiky a nezávislými odborníky – to vše a ještě mnohem víc čeká na diváky již tuto sobotu od 13:45 hodin. Kompletní volební zpravodajský servis bude jako vždy k dispozici na webu www.ct24.cz.

Vydáno pod