Z luhačovické přehrady zmizely dva miliony kubíků vody. Do práce se pustili rybáři

Luhačovice - Přehrada u Luhačovic je téměř prázdná. V uplynulých třech týdnech přišla zhruba o dva miliony kubických metrů vody. Hladina nádrže přitom klesla o šest metrů. „Vodohospodáři odpouštěli dvacet centimetrů vody denně. Dnes jsme se konečně dostali na lovící hladinu, a kolegové z Povodí Moravy se tak mohou pustit do výlovu ryb,“ vysvětlil hospodář přehrady František Miko.

Jindy radostná událost ale luhačovickým rybářům přidává vrásky na čele. Povodí Moravy se totiž rozhodlo, že bude ryby lovit elektrickým agregátem. V přehradě přitom žije celá řada trofejních ryb, mimo jiné hned několik sumců albínů, chlouba místního revíru. „Agregát je poměrně silný. Přitáhne a následně omráčí rybu, která vypluje na hladinu, kde ji rybáři podběráky vyloví,“ přiblížil Miko. Ten se obává, aby elektrické výboje nebyly příliš silné a lovené ryby neporanily.

Výlov bude trvat minimálně týden. Úvodnímu dni přihlížela stovka diváků. Přehradu bez vody totiž mohli vidět po dlouhých třiačtyřiceti letech.
Vypuštěná nádrž je posledním krokem před jejím vyčištěním. To začne nejpozději v listopadu. Během prací odjede z přehrady třicet tisíc plně naložených nákladních aut bahna.

František Miko, hospodář luhačovické přehrady (zdroj: ČT24)

„Až zmizí bahno, které je živnou půdou pro sinice, tak předpokládáme, že se nám na přehradu vrátí život, jako tomu bývalo v minulých letech,“ uvedla starostka Pozlovic Olga Tkáčová (nez.). Vyčištění přehrady přijde Povodí Moravy na sto milionů korun. Hotovo má být už příští rok v létě. V to doufají hlavně místní hoteliéři. Čistá přehrada by totiž znamenala oživení zájmu o jejich ubytovací kapacity.