Brno podalo kompetenční žalobu. Kvůli videoloterijním terminálům

Brno – Radním Brna došla trpělivost a dnes podali kompetenční žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli sporu o povolování videoloterijních terminálů (VLT). Radní tak chtějí definitivně vyřešit situaci, kdy ministerstvo financí povoluje VLT v Brně, přestože ve městě platí vyhláška zakazující klasické automaty v blízkosti škol, kostelů nebo nemocnic.

Jádrem sporu je mezera v zákoně, kdy obce mohou na svém území zakázat výherní automaty, ale nad novějšími terminály pravomoc nemají. Výherní automat funguje na mince a výherci vyplatí jen to, co do něj předtím naházel někdo jiný. Terminál spolkne bankovky i kreditní karty - hráči soupeří po síti a opájí se představou, že vyhrají miliony. 

Oba typy terminálů tedy fungují na velmi podobném principu a mají stejné účinky. Brněnský magistrát se pro toto tvrzení dokonce vybavil i znaleckým posudkem. „Jsme toho názoru, dle právního posudku, že město Brno by mohlo uspět, a to v tom smyslu, že rozhodování není na ministerstvu financí, ale je v kompetenci města, potažmo městských částí,“ uvedl už dříve primátor Roman Onderka (ČSSD).

Nejvyšší správní soud by měl určit, který z orgánů může rozhodovat o povolení k provozování výherních automatů v podobě videoloterijních terminálů.