Na Blanensku roste načerno sluneční elektrárna. Místní se bouří

Blanensko - V Ráječku na Blanensku se už dva měsíce staví načerno solární elektrárna. S informací přišel Blanenský deník. Firma, která elektrárnu staví, si teprve minulý týden zažádala o dodatečné povolení. I přes zákaz stavebního úřadu ale práce pokračují. Výstavba elektrárny hýbe žlučí také místním, kteří se ji snaží zastavit peticí.

Jedna z největších fotovoltaických elektráren v republice by měla už za pár měsíců stát v Ráječku na Blanensku. Zatím se ale staví načerno – firma Papeno si teprve minulý týden podala žádost o dodatečné stavební povolení.

„Za tu dobu, co pracuji na zdejším úřadě, to znamená osm let, jsme tu ještě tak rozsáhlou stavbu načerno neměli,“ řekl vedoucí stavebního úřadu v Blansku Petr Rizner. Stavební úřad navíc vydal rozhodnutí o zastavení prací – v Ráječku se ale vesele staví dál.

Firmě teď hrozí až milionová pokuta, jenže pro ni je to směšná částka. Milion totiž elektrárna vydělá za jediný den svého provozu. „Já si uvědomuji, že nepostupuji úplně správně, ale čekal jsem, že to všechno vyřídím rychleji. A na druhou stranu radši zaplatím nějakou pokutu, než abych zastavil práce,“ přiznal jednatel firmy Papeno Pavel Novák.

Firma hnula žlučí také úředníkům z odboru životního prostředí. Zlikvidovala totiž remízek, který úředníci přikázali zachovat. „Nikde se neptali, ani na obci, ani u nás, ten remízek prostě vykáceli,“ rozčiloval se vedoucí odboru životního prostředí v Blansku Pavel Konečný. „Uložíme firmě peněžitou sankci a budeme požadovat nápravná opatření.“

Obyvatelům Ráječka se elektrárna nelíbí

Proti elektrárně brojí hlavně místní. Vadí jim, že tam firma na 35 hektarech vytvořila doslova měsíční krajinu. Navíc mají strach ze záplav. „Je to z kopce, navíc nějaký větší přívalový déšť po těch panelech pojede dvakrát, třikrát rychleji než po zemi,“ míní Jaroslav Hloušek.

Lidé teď proti elektrárně sepisují petici, dosud nasbírali tři sta podpisů. Stavbu tím ale zřejmě nezastaví – obec už v létě schválila změnu územního plánu.

Vydáno pod