Utopie nebo blízká budoucnost? Lázně v Pasohlávkách za dva roky

Pasohlávky - Jižní Morava by se v budoucnosti mohla stát jedním z center českého lázeňství. Vedle Luhačovic, Hodonína, Ostrožské Nové Vsi nebo třeba Lednice vyrostou totiž plnohodnotné léčebné lázně i v Pasohlávkách na Břeclavsku. Díky sirným pramenům, které v podzemí objevili odborníci před dvaceti lety, se ve zdejších koupelích budou léčit pacienti s kožními problémy a potížemi pohybového ústrojí. V současné době posuzují vznik areálu úřady. Atraktivitu plánovaných lázní s tradiční kolonádou by měl zvýšit i akvapark s termální vodou.

„V těchto chvílích pracujeme na projektech pro územní řízení a pro stavební povolení. Máme tři projekty, tím prvním je páteřní infrastruktura,“ popsal  nad plány budoucích lázní starosta Pasohlávek Tomáš Ingr.

Postupně by mělo vzniknout lázeňské a rekreační centrum, akvapark a ubytovací prostory. Třešničkou na dortu by měl být archeologický park s názvem Římský vrch, který má připomínat, že oblast ke svému „láznění“ používali už Římané. První lázeňské domy 21. století by údajně mohly stát do dvou let.

Rozhodující je, jak se k těmto projektům nyní postaví stavební úřad. Do 6. ledna 2011 musí být vyřízené územní rozhodnutí, aby mohla obec pokračovat v získávání dotací. Celková cena lázeňského komplexu by se měla vyšplhat na  půl miliardy korun. „Doufáme, že čtyřicet procent, tedy asi 200 milionů, bychom mohli získat z evropských dotací,“ doplnil Tomáš Ingr.

Atraktivitu plánovaných lázní s tradiční kolonádou by měl zvýšit i akvapark s termální vodou. Pasohlávky mají na jižní Moravu přitáhnout více turistů a také vytvořit pracovní místa v oblasti. Lázně mají zásobovat dva geotermální prameny s teplotou vody kolem 37 stupňů Celsia. Na místě jsou dva vrty hluboké 1500 metrů. Jeden z nich má osvědčení přírodního léčivého zdroje. Kvalitou je údajně voda z obou vrtů srovnatelná s vodou v geotermálním akvaparku v nedalekém rakouském Laa an der Thaya, termální charakter je zase podobný vodě v Karlových Varech.

Možnost vybudovat lázně existuje v Pasohlávkách od dob, kdy na místě probíhaly před dvaceti lety průzkumné vrty pro nalezení ropy a zemního plynu. Místo těchto surovin ale objevili odborníci termální vodu, podle rozborů léčivou. Léčebné účinky sirné vody z jednoho vrtu už jsou ověřené, druhý vrt se zatím posuzuje.