Jelizor a Kamčatka, medvědi z Rostova, se zabydlují v brněnské ZOO

Brno - Pár kamčatských mědvědů se už zabydluje ve svém novém výběhu. Z ruského Rostova dnes nad ránem přicestovali samec Jelizor a samice Kamčatka. Do ZOO je musel přivézt kamion se speciálně upravenými boxy. S vypouštěním zvířat do výběhu pomáhal pracovníkům ZOO hasičský jeřáb. Veřejnosti se medvědi představí 9. října, na ten den je naplánováno slavnostní otevření jejich výběhu.

Cesta medvědího páru trvala dva dny. Nejdříve byli převezeni z Rostova do Moskvy. Z Moskvy pak letěli do německého Hahnu, kam pro ně přicestoval speciálně upravený kamion. Na svůj zbrusu nový výběh ale museli ještě pár hodin počkat. Ošetřovatelé čekali, až vysvitne slunce a až se zvířata po náročné cestě uklidní.

Pak mohla začít akce se spouštěním obou boxů, které se staly pro přepravu zvířat jejich dočasným domovem. Opustit provizorní „přepravky“ se ale medvědům moc nechtělo. Na klidu jim nepřidal ani hluk těžké techniky a připravené objektivy fotoaparátů a kamer. Hlad byl ale nakonec silnější a po předem připravené cestičce z kostkového cukru se podařilo Kamčatku a Jelizora nalákat do jejich nových domovů. Zde zvířata dostala na usmířenou vydatnou porci ryb.

ředitel zoo Martin Hovorka o převozu medvědů z Ruska (zdroj: ČT24)

Beringie

Areál Beringie představí zvířata z oblasti Sibiře a severní Ameriky, tedy severního polárního kruhu. Kromě medvědů zde budou moci návštěvníci vidět např. rosomáky sibiřské, lišky polární, sovice sněžní a další ptačí druhy ze skupiny bahňáků. Celkem je naplánováno až 40 expozic.

Přestože se jedná o pár, brněnští zoologové neplánují, že by zplodili mláďata. „Většina zoologických zahrad nějaké medvědy už má, není moc velký zájem o jejich potomky. Medvěd navíc vyžaduje velký výběh, a tak bývá problém s jeho umístěním. V případě, že nalezneme jinou zahradu, která se medvíďat ujme, tak mláďata budou,“ přislíbil ředitel ZOO Martin Hovorka.

Medvědi se veřejnosti představí v den slavnostního otevření expozičního komplexu Beringie.