Břeclaví cloumá spor zahrádkářů

Břeclavská radnice musí řešit spor, který se rozhořel mezi zahrádkáři z tamní Tovární kolonie. Část z nich chce svoje pozemky změnit v územním plánu na stavební parcely, ostatní jsou proti.

„Mělo by se to nechat jako zahrádky, protože to je poslední lokalita, kde jsou ve městě zahrádky a kde je klid,“ míní jedna ze zahrádkářek, Linda Štěpánková. „Já s tím souhlasím, aby se to proměnilo na stavební místa. Když se podaří, chtěl bych tady stavět, byl to vždycky můj sen - postavit tady dům,“ říká zase Hynek Bednář z opačné části zahrádkářské kolonie, která sousedí s poslední zástavbou na kraji Břeclavi u silnice směrem na Valtice.

O připravované změně územního plánu měli tento týden na své schůzi rozhodnout břeclavští zastupitelé. Nakonec ji ani neodsouhlasili, ani nezamítli, ale vrátili ji k opětovnému posouzení úředníkům odboru územního plánování břeclavské radnice. To zmanená další zhruba rok papírování, při kterém je třeba zjistit stanoviska dotčených úřadů i případné připomínky veřejnosti. O změně pak budou zastupitelé rozhodovat znovu. Situace v kolonii je vyhrocená. „Dvě třetiny chtějí změnu, jedna třetina změnu nechce,“ vysvětluje vedoucí břeclavského odboru územního plánování Lenka Raclavská.

Argumenty břeclavských zahrádkářů (zdroj: ČT24)

Stavět se už začalo

Někteří ze zahradkářů navíc upozorňují, že uprostřed kolonie stojí dům postavený načerno, který jeho obyvatel trvale užívá jako rodinný dům. Podle stavebního úřadu je ale vše v pořádku: „Je to zkolaudováno jako zahradní dům. Trvalé bydliště tam ten člověk určitě nemá, jestli se tam trvale zdržuje, to se dá těžko zjistit, protože takových objektů, kdy se lidi zdržují na chatách, je jistě více,“ řekla ČT vedoucí stavebního úřadu v Břeclavi Alena Vlachová.

Přestože pozemky v kolonii jsou stále zahradami a momentálně není jisté, zda dojde k nějaké změně, někteří majitelé pozemků zřejmě jednají dopředu. Jak zjistil štáb ČT na místě, u silnice už teď stojí cedule, která nabízí stavební parcelu k prodeji.