Sídliště Brno-Lesná se památkou nestane, nové domy se ale stavět nebudou

Brno - Sídliště v brněnské městské části Lesná se kulturní památkou nestane. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury. Udělalo tak čáru přes rozpočet místním, kteří přišli s nápadem prohlásit sídliště včetně obchodního centra Obzor ze 70. let za kulturní památku. Chtěli tak zabránit další výstavbě - investor totiž plánoval přestavět Obzor na sedmnáctipatrový komplex se sto padesáti byty.

Za obyvatele Lesné se postavili i památkáři – bývalé socialistické středisko je totiž v Brně jednou z posledních staveb tohoto typu. „Vůbec proti tomu nejsem, pro odkaz by bylo vhodné, aby se něco zachovalo, protože ostatní sídliště tohoto typu padla,“ prohlásil architekt Národního památkového ústavu v Brně Karel Doležel. Ministerstvo kultury ale takové plány odmítlo. Výstavbě bytového komplexu tak nic nebrání.

Investor: Stavět se nebude

Člen občanského sdružení Lesná Martin Maleček o budoucnosti Obzoru (zdroj: ČT24)

Přestože byla žádost místních zamítnuta, stali se v podstatě vítězi – investor je vleklými jednáními ohledně přestavby Obzoru podle svých slov otráven. „Vyšli jsme lidem vstříc a několikrát jsme projekt přepracovali, pár pater jsme ubrali, nicméně táhlo se to dál – teď už nemáme chuť Obzor řešit, alespoň ne v nejbližších letech,“ řekl ředitel firmy IMOS Development Jiří Rulíšek. Bytový komplex tak na Lesné ke spokojenosti tamních obyvatel v dohledné době určitě nevyroste.

Přístup firmy IMOS se ale nelíbí starostovi městské části Brno-sever Leo Venclíkovi (ODS): „Nemám radost z toho, že Obzor bude i nadále chátrat, byl bych raději, kdyby se našlo nějaké řešení, jak jej přestavět a využít.“ Místním by se ale zamlouvala úplně jiná varianta – aby se na sídlišti nestavělo vůbec. Tlačí proto na starostu, aby v novém územním plánu prosadil stavební uzávěru.