Policie ruší služebnu na Blanensku, hrozí rušení dalších v kraji

Brno - Policie v Jihomoravském kraji zvažuje z úsporných důvodů uzavření několika služeben v kraji, média spekulují až o sedmi. Zatím je potvrzeno zrušení služebny v Černé Hoře na Blanensku. Podle mluvčího krajského úřadu Jana Chmelíčka je vedení regionu znepokojeno možným snižováním počtu služeben, a proto na 29. září svolalo zasedání Bezpečnostní rady kraje. Starosta Černé Hory Bohumil Hlavička plány policie kritizoval.

„Zatím je potvrzena redislokace služebny v Černé Hoře,“ uvedla krajská policejní mluvčí Petra Vedrová. Podle ní budou policisté, kteří tam dosud sídlili, používat služebnu v Blansku. Vedrová nepotvrdila informace, že v kraji bude zrušeno sedm služeben, provádějí se prý stále analýzy, jak šetřit efektivně a zároveň tak, aby to neohrozilo bezpečnost občanů.

Média spekulují o zrušení služeben v Brně-Židenicích, Velkých Pavlovicích na Břeclavsku, Bzenci a Strážnici na Hodonínsku, v Rousínově na Vyškovsku a Prosiměřicích na Znojemsku. Hejtman kraje Michal Hašek už minulý týden jednal o situaci například se starostou Prosiměřic.

Se zrušením služebny v Černé Hoře od počátku nového roku není spokojen starosta Hlavička. „Doufám, že to ještě není definitivní,“ uvedl s tím, že 14 policistů z tamní služebny mělo na starost 40 obcí. Nově by měli vyjíždět na obchůzky z Blanska a Letovic.

Mluvčí kraje Chmelíček uvedl, že na dnešním jednání krajského zastupitelstva hejtman Hašek zmínil, že rušení služeben bude řešit 29. září Bezpečnostní rada kraje. „Bude se probírat to, co případně dělat, když budou služebny zrušeny,“ dodal.