Dům v exekuci ohrožuje okolní domy

Královopolské Vážany - Už čtyři roky čekají dvě rodiny v Královopolských Vážanech u Rousínova, kdy jim spadne střecha ze sousedního domu na hlavu. Rozpadající se domek je totiž od roku 2006 v exekuci a jeho majitelka se o něj přestala zajímat. Sesouvající se dům mezitím napáchal škody na majetku sousedů za desítky tisíc. Místní radnice si stěžuje, že ačkoliv chce od začátku problém řešit, podle jejích právních rozborů má svázané ruce. Teď se ale ukázalo, že podle zákona mohla jednat už dávno.

V jednom ze dvou bezprostředně ohrožených domů ve Vážanech u Rousínova žije Marta Obitková s manželem a dvěma dětmi. Rodina tady bydlí osm let. Z toho čtyři roky ve strachu o zdraví a střechu nad hlavou. Rozpadající se vedlejší domek už před časem strhl střechu sousedovi, letos v červnu došlo i na rodinu Obitkových. Tíha posunujícího se zdiva s tebou stáhla i jejich střechu.

„Celá střecha se nám o kus posunula. Hnulo to i s komínem a my topíme dřevem. Budeme muset udělat kompletně novou střechu,“ popsala Marta Obitková. Podle ní bude oprava stát nejméně sedmdesát tisíc korun. „Nehledě na to, že stále hrozí, že se to bude rozjíždět a padat dál. Zadní stěna už vlastně vůbec není, takže absolutně nevíme, co to udělá, jestli nám to třeba nezboří celý bok domu. Musím říct, že se dvěmi dětmi žít pod střechou, která na vás možná brzy spadne, to je vážně hrůza,“ dodala Obitková. 

Rousínovská radnice se snaží od roku 2006, kdy dům v exekuci skončil, exekuční řízení popohnat. Podle jejích právníků na to ale jednoduše nemá páky. 

„Protože vlastník není schopen tuto stavbu odstranit, může stavební úřad nařídit její odstranění obci, která pak může vymáhat peníze za tento úkon po majiteli, což bychom klidně udělali. Ale my to nemůžeme provést z toho důvodu, že stavba je v exekuci, čili nikdo na tu stavbu nemůže sáhnout,“ vysvětlil starosta Rousínova František Havíř (KDU-ČSL).

V exekučním řízení se za čtyři roky vystřídalo několik exekutorů, s posledním z nich se městu podle starosty nezdařilo ani zkontaktovat. „Byl jsem už proto také na Exekutorské komoře v Brně, abych zkonzultoval tento případ, a tam mi bylo řečeno, že si sice můžu stěžovat, ale na rozhodnutí exekutora není platné rozhodnutí ani soudu,“ řekl Havíř.

Když se Česká televize obrátila přímo na vedení Exekutorské komory České republiky, neřešitelná situace nabrala nečekaný směr. Podle jejího viceprezidenta Jiřího Proška existuje v takovém případě snadné řešení, stačí jen dobře znát stavební zákon. „V případě, že ten stav je takový, že objekt vyžaduje zbourání, je to věc státního stavebního dozoru, v tomto případě stavebního úřadu v Rusínově, aby nařídil odstranění stavby,“ popsal Prošek.

Stavební úřad tak může bez ohledu na exekuci nařídit zbourání stavby. Exekutor pak dostane patnáctidenní lhůtu na odvolání ke Krajskému úřadu Jihomoravského kraje. Podle Proška se ale ve valné většině případů exekutoři spoléhají na rozhodnutí příslušného stavebního úřadu, a proto věří, že stavba může zmizet do několika měsíců.

„Exekutor není stavebník ani inženýr a ani nemůže suplovat jejich činnost. Záleží hlavně na stavebním úřadu,“ dodal viceprezident Exekutorské komory České republiky.

Vydáno pod