Rodiče dětí z mateřské školy v Arnoldově vile přinesli na radnici petici. Žádají její opravu

Brno - Právě dnes vyvrcholil boj o záchranu slavné brněnské Arnoldovy vily. Současně s ní také o záchranu jedné z nejstarších mateřských škol v Brně, která v její budově funguje od roku 1952. Sdružení rodičů a přátel školy odneslo na radnici Brno-sever petici s téměř třemi sty podpisů, v níž žádá představitele městské části o opravu alarmujícího stavu budovy. Ti se měli k otázce budoucnosti stavby vyjádřit už v červnu, ale neudělali to.

K rekonstrukci a budoucnosti vily se měli politici z radnice Brno-sever vyjádřit již 23. června, ti však neudělali nic. „Nějak nás ten projekt minul,“ prohlásila místostarostka Zdeňka Tůmová (ČSSD). Představitelé radnice tak podle svých slov na problém zapomněli, přestože jim magistrát přislíbil 12 milionů korun na první etapu rekonstrukce.

Jenže než radnice tyto peníze na rekonstrukci vydá, musí Brno-sever zpracovat projektovou dokumentaci, která městskou část vyjde na dva miliony korun. A právě k tomu se nikdo z Brna-severu nemá. Ani dnešní jednání na Brně-severu, kam přišly desítky rodičů předškoláků a čekaly alespoň nějakou konstruktivní odpověď, nepřineslo téměř nic nového. „Přišli jsme s peticí. Víme, že je to symbolický, zoufalý čin, ale nic jiného nám nezbývá. Teď musíme počkat třicet dní, jak na ni radnice podle zákona zareaguje,“ prohlásila za petiční výbor Sdružení rodičů a přátel školy Zuzana Kotrlá.

Ani ona, ani ostatní rodiče si však nedělají iluze, že je radnice bude brát vážně. „Je to začarovaný kruh, neustále se jedná, ale ve skutečnosti se nic neděje,“ dodal Robert Michal, předseda SRPŠ Mateřské školy v Drobného ulici, kde budova stojí.

Odpovědi na otázku, kdy nechá Brno-sever zpracovat projekt, se samozřejmě rodiče nedočkali. „Chceme tu dokumentaci nechat udělat, ale jednání o rozpočtu máme až v listopadu a do jeho schválení vám nikdo odpověď nedá. Nemám křišťálovou kouli,“ odpověděla rodičům Tůmová.

Navíc je před komunálními volbami, které mohou s budoucností vily radikálně zahýbat. Co je jisté, je ale fakt, že v současné době je budova v katastrofálním stavu a podle odborníků se její stav den ze dne zhoršuje. Už dnes má od hygieniků výjimky na provoz mateřské školy. Pokud se s rekonstrukcí nezačne do konce příštího roku, hrozí mateřince úplný zánik.

Zoufalí nadšenci z řad rodičů malých dětí už se dokonce do částečného zpracování projektové dokumentace pustili na vlastní pěst. Tato snaha však byla k ničemu.

Radnici Brno-sever kritizuje i náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). „Je to nejstarší školka v Brně, má svoji kroniku, je to úžasná stavba a já nechápu, proč se o její rekonstrukci nestarali dřív. Mám obavu, že jde o určitou impotenci na radnici a že to neřešili proto, že s tím měli původně úplně jiné záměry. Podle mě jsou na městské části špatní hospodáři,“ dodal Rychnovský.

Vydáno pod