O budoucnosti vědeckého centra CEITEC definitivně rozhodne Brusel

Brno - O budoucnosti projektu Středoevropského technologického institutu (CEITEC), díky kterému možná v Brně vyrostou laboratoře za 5,2 miliardy korun, se definitivně rozhodne v Bruselu. Ministerstvo školství odeslalo v úterý odpoledne veškeré podklady k závěrečnému posouzení. O peníze z Evropské unie na vybudování zázemí pro 800 vědců žádají společně brněnské vysoké školy. O miliardy ze stejného zdroje usiluje také další brněnský projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC).

Cílem projektu CEITEC je vytvořit špičkové podmínky a zázemí pro výzkum biotechnologií, biomedicíny, pokročilých materiálů a technologií. V případě schválení projektu vyrostou moderní laboratoře v Univerzitním kampusu v Bohunicích a v kampusu Pod Palackého vrchem do čtyř let. Brno by se tak výrazně zviditelnilo na mapě světově uznávaných výzkumných center.

Přípravný tým věří tomu, že Brusel projekt CEITEC podpoří. „Již nyní se nám začínají ozývat vědecké instituce ze zahraničí, farmaceutické nebo strojírenské firmy, které mají zájem využívat možností, jaké budou nabízet například nové unikátní mikroskopy, tomografy, čisté prostory a další zařízení,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel CEITEC Tomáš Hruda.

Projekt už dříve podpořilo české ministerstvo školství. Kvůli konkurenci dalších projektů, zejména právě ICRC, přistoupil přípravný tým k některým úpravám projektu, zejména v oblasti přístrojového vybavení. Nakonec tak snížili nákladnost projektu asi o jednu miliardu korun.

Celkové náklady na stavbu a vybavení ICRC se blíží pěti miliardám korun. Část poskytne státní rozpočet, o část výdajů žádají výzkumníci unii. ICRC má zapojit české lékaře do přední linie lékařského výzkumu. Brňané už nyní spolupracují na výzkumných úkolech s experty prestižní americké kliniky Mayo, v ICRC spolupráci rozvinou.

Vydáno pod