EXKLUZIVNĚ: Hospodaření Povodí Moravy prověřuje policie

Brno - Policie prošetřuje podezření na tunelování státního podniku Povodí Moravy. Trestní oznámení na neznámého pachatele přitom podalo samo Povodí. Nové vedení podniku totiž přišlo na údajné nesrovnalosti v hospodaření svých předchůdců a upozornilo na ně policii.

Podle zdrojů České televize poukazuje nové trestní oznámení na 24 zakázek a projektů, které jsou podle současného vedení podniku značně problematické. Celkový objem zpochybněných zakázek činí podle našich informací 41 milionů korun. Jedná se například o údajně podhodnocené pronájmy a prodeje nemovitostí nebo zadávání nesmyslných studií za miliony korun či nákup nefunkčního softwaru. Zakázky měl na starosti investiční odbor, jehož ředitelem byl v dané době Ladislav Juříček. Předtím působil jako šéf investičního oddělení brněnského magistrátu, dnes už na Povodí nepracuje. Jeho vyjádření se nepodařilo získat. Generálním ředitelem Povodí byl v letech 2007 až 2009 Miroslav Duda, ten na žádost o vyjádření nereagoval.

Vyšetřování Povodí Moravy bude podle žalobců i policistů dlouhé. „Je podezření na spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku. Prověřování je na samém začátku,„ říká mluvčí Městského státního zastupitelství Brno Vladimír Kutnohorský. “Trestní oznámení je velmi obsáhlé. Skládá se z mnoha bodů, tudíž je potřeba prověřit každý z těch bodů jednotlivě," doplnila mluvčí jihomoravské policie Andrea Procházková. Kriminalisté očekávají první výsledky vyšetřování nejdříve na podzim letošního roku.

Vydáno pod