V kauze Wilson by měl promluvit klíčový svědek. Bývalé starostce může jeho výpověď přitížit

Brno - Před soudem znovu stanula bývalá starostka městské části Brno-střed Dagmar Hrubá. Čelí obvinění v takzvané kauze Wilson. Starostka měla podepsat smlouvu na výstavbu obchodně-bytového komplexu Wilson přesto, že podmínky bezplatného převodu bývalého vojenského areálu v Lerchově ulici jeho komerční využití neumožňovaly. Hrubou už jednou soud zprostil viny, ale po odvolání se případ vrátil zpět k Městskému soudu. Dnešní výslechy moc o pozadí kauzy nenapověděly, zato na příští jednání dorazí možná klíčový svědek.

Je jím zastupitel čtvrti Brno-střed Bohumil Bílek (KDU-ČSL). Tvrdí, že starostku před uzavřením vadné smlouvy varoval. „Upozorňoval jsem už v rámci územně-plánovacích dokumentů, že nejsou v souladu s tím, co to území vyžaduje,“ prohlásil říká Bohumil Bílek.

Zastupitel také tvrdí, že vedení radnice si rozpor ve smlouvě na projekt Wilson uvědomovalo: „Vím, že jednali s ministerstvem obrany ve snaze ty podmínky změnit, ale nepodařilo se to a proto město zaplatilo pokutu deset milionů.“

Zastupitel čtvrti Brno-střed Bohumil Bílek (KDU-ČSL) o kauze (zdroj: ČT24)

Dagmar Hrubá tato tvrzení nekomentovala. Do ukončení soudního sporu se odmítá ke kauze vyjadřovat. Bohumila Bílka si jako svědka pozval na příští jednání státní zástupce Radek Mezlík. „Měl by se vyjádřit k tomu, že upozorňoval starostku na to, že existují omezující podmínky k využití předmětného areálu,“ vysvětlil Mezlík.

Se svědectvím lidoveckého zastupitele ale může nastat velký problém. Při prvních jednáních byl totiž v soudní síni při výsleších obžalované a to jako svědek nesmí. Soudce podle našich informací přesto Bohumila Bílka předvolá a až na místě rozhodne, zda jeho výslech povolí. Stane se tak v půlce září.