Trasa horkovodu z Dukovan do Brna kříží plány obcí i soukromníků

Brno, Oslavany - Sotva energetický gigant ČEZ oprášil plány na stavbu horkovodu z Dukovan do Brna, už je jasné že jednoduchou úlohu s jeho prosazením mít nebude. Nyní plánovaná trasa horkovodu se totiž v některých místech odchyluje od původních návrhů a potrubí s teplem se tak do cesty staví záměrům obcí i soukromníků.

Původní plány na horkovod z Dukovan do Brna jsou staré jako sama elektrárna, teď ČEZ projekt oživil. I když koridor byl léta součástí územních plánů, starostové některých obcí tvrdí - nová trasa vede jinudy. „Zemní plán města Oslavany má ve své schválené formě trasu horkovodu. Ta je ovšem zcela odlišná s návrhem, který je od projektantů uveden v záměru,“ řekl starosta Oslavan Vít Aldorf (ODS).

Energetická společnost tvrdí, že změny jsou většinou pro obce k lepšímu. Oproti původním plánům navíc horkovod nepovede po povrchu ale v třímetrové hloubce. „Od těch devadesátých let došlo ke změně v zástavbě původní trasy, nejvíce v Oslavanech, a tak jsme byli nuceni tu trasu posunout na východ,“ vysvětlil vedoucí projektu teplovodu Josef Gába.

Vyjádření starosty Oslavan Víta Aldorfa (ODS) (zdroj: ČT24)

Oslavany se jednáním o změně územního plánu nebrání, ČEZ ale zřejmě narazí na okraji města. Pozemky kde má vést horkovod už totiž skoupil soukromý investor, který tu chce stavět sluneční elektrárnu. Podobná je situace i v nedalekých Střelicích. Tam chce obec na trase horkovodu postavit sběrný dvůr, na který už dokonce získala dotaci.

„Všichni, kterých se horkovod dotkne, byli seznámeni s naším záměrem a teď se k němu samozřejmě mohou vyjádřit. My o těch připomínkách budeme jednat a buď je budeme akceptovat, nebo se domluvíme na jiném řešení. O stavbě bude rozhodnuto až po zjištění všech nutných změn,“ dodal Gába.

Nejen kvůli komplikacím s navrhovanou trasou není zatím jasné, kdy by mohl být horkovod postaven. Nejoptimističtější odhady hovoří o roku 2016.