Zámek v Lysicích zdobí sochy Olbrama Zoubka

Lysice – Nádvoří a zahrada zámku v Lysicích hostí výstavu soch známého umělce Olbrama Zoubka. Autor, jehož dílo každý bezpečně pozná podle protáhlých štíhlých postav, vzdušných a směřujících k nebi, přišel výstavu o víkendu sám zahájit. Více než desítku jeho velkých soch si můžou prohlédnout všichni návštěvníci, sochy Olbrama Zoubka zůstanou na lysickém zámku až do konce prázdnin.

Návštěvníci si mohou prohlédnout více než desítku jeho velkých soch: „Jednak můžou vidět cínové velké sochy, které jsou v nadživotní velikosti, dále potom jeho menší sošky jak v cínu, tak v bronzu, samozřejmě i bronzové reliéfy,“ láká na výstavu kastelánka zámku Lysice Martina Medková Rudolfová.

Autor se inspiroval českými a řeckými mýty, biblickými příběhy i vlastním životem, což je patrné i z názvů jednotlivých soch. Hned několik se jich jmenuje Eva nebo Marie, stejně jako obě autorovy manželky: „Nejdůležitější biblickou postavou Nového zákona je Marie a Starého zákona Eva, takže mě osud potkal tak, že mně ty dvě biblické postavy, Evu a Marii, přiblížil, a to nepovažuji za náhodu,“ vysvětluje autor.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Součástí výstavy je i prezentace Zoubkových modelů pro větší sochy nebo reliéfů. Ty často pocházejí z doby minulého režimu, kdy byl sochař na černé listině. Jak podotýká, tyto „levné a snadno stěhovatelné věci“ se naučil právě v období, kdy nemohl vystavovat.

Sochy Olbrama Zoubka zůstanou na lysickém zámku až do konce prázdnin. V současnosti je to jeho jediná výstava na Moravě. 

Vydáno pod