Na veterině ošetřují exotické pacienty

Brno - Operační sály Fakulty veterinárního lékařství VFU Brno patří tento týden hadům, chameleónům, papouškům, křečkům či leguánům. Koná se tam  už osmý ročník Mezinárodní letní školy exotické medicíny. Pedagogové i studenti veterinárního lékařství z celého světa se během prázdninové výuky naučí manipulaci s exotickými zvířaty a vyzkouší si v praxi základy anestézie a chirurgie.

Seminář na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně pořádají už po osmé a mezi studenty a pedagogy - ačkoli jsou prázdniny - je o něj velký zájem. Studenty čeká každý den perný program. Dopoledne jsou věnována teorii. Odpoledne pak následuje praktická výuka. „Účastníci se naučí manipulaci s exotickými zvířaty, správnému odběru biologického materiálu, jako je např. krev, vyzkouší si v praxi základy anestézie a chirurgie exotických pacientů i běžná endoskopická vyšetření,“ uvedl Zdeněk Knotek, přednosta Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců.

Kurzu se v jeho dosavadní historii zúčastnilo na 230 veterinářů a studentů z celého světa. Protože jde ale také o výuku praktickou a účastníci by se měli dostat i „ke skalpelu“, poptávka po kurzu převyšuje kapacitu kliniky a je už nyní obsazen i pro následující rok.

Letní škola exotické medicíny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod