V Kyjově dokončili biokoupaliště. Už čtvrté v kraji

Kyjov - Boom výstavby přírodních biokoupališť na jižní Moravě pokračuje. Mezi obce a města, která nabízí ekologické koupání, se letos zařadí na čtvrté místo i Kyjov. K přírodě šetrné a zároveň z hlediska provozu levné koupaliště navíc radnici nadchlo natolik, že ještě oficiálně neotevřela první a už má na stole plány na další biotop.

Kyjovská radnice se do stavby nového koupaliště pustila loni v září. Takzvaný přírodní biotop nahradil léta uzavřené a chátrající letní koupaliště v městské části Bohuslavice.

Výhled na celé Bohuslavice se prvním návštěvníkům nového přírodního koupaliště otevře v půlce června. Areál má kapacitu asi 150 lidí. Definitivně se tak vyřeší dilema kyjovské radnice, která zároveň provozuje finančně nákladné letní koupaliště v centru a v pokladně už nenašla peníze, které by mohla investovat do Bohuslavic.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

„My jsme uvažovali, jak zachovat koupání v této městské části, protože umístění areálu je skutečně atraktivní. Inspirovali jsme se v Kovalovicích. Rozhodující pro nás bylo jak to, že část stavby je možné dotovat z evropských zdrojů, tak také fakt, že samotný provoz je minimálně náročný,“ vysvětlil starosta Kyjova František Lukl.

Najít ekologické a zároveň levné řešení přitom často zůstává pro provozovatele koupališť jen pouhým snem. V případě přírodních biotopů to ale není problém. Přírodní koupaliště se obejdou bez chemikálií, vypadají atraktivně a hlavně vyjdou asi na třetinu částky, za kterou by se zrekonstruovaly staré bazény.

„Můžu potvrdit, že je opravdu velký rozdíl v provozních nákladech. Oproti standardnímu koupališti představují v biotopu asi jednu osminu,“ dodal odborník na přírodní koupaliště Vojtěch Doležal.

Nový přírodní areál v Kyjově stál téměř 7 milionů korun, asi sedmdesát procent zaplatí evropské fondy. Vedení města se pro koupaliště bez chemikálií doslova nadchlo a už má konkrétní plány na další biotop. Tentokrát v městské části Boršov, kde se ale bude stavět na zelené louce. Vodní plocha proto bude asi čtyřikrát větší a město se chystá i více zainventovat. V plánu je projekt za 20 milionů korun.