Brno uspořádalo rekonstrukci bitvy u Ořechova

Ořechov – Dne 26. dubna roku 1945 dosáhla Rudá armáda velkého vítězství v bitvě u Ořechova. Sovětští vojáci porazili po týdnu bojů německý wehrmacht, pro Brno a okolí tak skončila druhá světová válka. Brněnsko proto tento víkend oslavuje své osvobození. U Ořechova předvedli nadšenci do vojenské historie ukázky bojů, které se zde při bitvě odehrály.

Tehdy držela německá armáda výhodné pozice na ořechovském návrší, odkud mohla ostřelovat Brno. Sověti k jeho úpatí dorazili 19. dubna. „U Ořechova se bojovalo celý týden, což na konci války nebyla obvyklá doba, obvykle se Němci stáhli do svých pozic. Zde se ale urputně drželi celý týden čili atmosféra tady byla velmi tragická, velmi napjatá,“ vysvětlil organizátor akce Dan Urbánek.

V sobotu se do Ořechova sjeli nadšenci z celé Evropy

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

V sobotu se do Ořechova sjely tři stovky nadšenců vojenské historie z různých koutů Evropy. Třetinu Rudé armády tvořili praví Rusové. Bitva se dopředu nikdy nenacvičovala. „Vrchní velitelé ví, jak to má dopadnout, podvelitelé znají úkoly jednotlivých křídel a voják čistě plní své úkoly. Já rád říkám, že u Ořechova vyhráli Rusové, to je pravda, ale jak to dopadne tady s námi, to vždycky závisí na velitelích a inteligenci bojujících,“ dodal Urbánek.

Ani letos se ale nakonec žádné překvapení nekonalo a návrší nad Brnem obsadila Rudá armáda. Ořechovská bitva se zapsala do učebnic jako největší tanková bitva na Moravě. Zemřelo tam 1 500 sovětských vojáků, tři sta Němců a dvě desítky civilistů.