Spory ve vedení Univerzity T. Bati ve Zlíně gradují

Zlín - Chaos a napětí, tak by se dala charakterizovat atmosféra ve vedení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Roztržka mezi rektorem a správní radou pokračuje. Rektor navíc zpochybnil i akademický senát, který před dvěma týdny odhlasoval jeho odvolání.

Ambiciózní projekt vědeckotechnologického parku za více než půl miliardy korun v Uherském Hradišti byl nejprve důvodem sporů rektora se správní radou, před dvěma týdny pak i příčinou jeho pádu. Většina akademických senátorů zvedla ruku pro odvolání Ignáce Hozy. Návrh ale musí ještě podepsat prezident. Správní rada se měla projektem, který rektorovi zlomil vaz, zabývat znovu na základě auditu. Nestalo se. „Nebyly předloženy podklady v termínu a tudíž se nebudeme zatím vyjadřovat k dalšímu postupu,“ vysvětlila předsedkyně rady Michaela Šojdrová.

Rektor přitom do auditu vkládá velké naděje. „ Já budu respektovat rozhodnutí správní rady. Jenom bych chtěl podotknout, že to je vědeckotechnologický park, který pomůže rozvoji univerzity,“ prohlásil Ignác Hoza.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

I když dává najevo, že se bez červeného rektorského taláru obejde, udělal nečekanou věc. Zpochybnil legitimnost Akademického senátu – vrcholného orgánu univerzity. „Fakulta technologická má v akademickém senátu čtyři studenty a měli by tam být pouze dva,“ řekl profesor Hoza České televizi. „Písemný podklad, který jsme požadovali od pana rektora, aby měl senát materiál písemný, jsme zatím neobdrželi,“ reagovala rozpačitě předsedkyně akademického senátu Alena Macháčková, která proto zatím nechce nejnovější spor senátu s odmítanou hlavou zlínské univerzity komentovat.

Atmosféra ve vedení už snad nemůže být horší a podle šéfky správní rady školu poškozuje. „Velmi bychom si přáli, aby ta nejistota byla ukončena rozhodnutím pana prezidenta,“ dodala Michaela Šojdrová. Prezident Václav Klaus ale s podpisem pod odvolání rektora Ignáce Hozy zatím čeká na doporučení Ministerstva školství.