Policejní akademie pro seniory má další absolventy

Brno - Asistent prevence kriminality. Titul, kterým se ode dneška může pyšnit sto třicet seniorů, kteří absolvovali kurz pořádaný městskou policií v Brně. Projekt vychází z narůstajícího počtu případů, kdy se obětí trestného činu stávají právě senioři. Ti se během šestiměsíčního kurzu naučili, jak se například bránit počítačové kriminalitě, jak nenaletět podvodníkům ohledně vyplňování smluv, ale třeba i základům sebeobrany. Policie si od školení slibuje, že senioři budou dále předávat informace ve svém okolí.

„Vzhledem k tomu, že počet útoků na seniory stoupá, rozhodli jsme vytvořit Senior akademii,“ vysvětlila záměr policie její mluvčí v Brně Denisa Kapitánčiková. O účast na kurzu je každým rokem větší zájem. Škola „obrany a ochrany“ pro seniory, je pořádána již počtvrté a v Jihomoravském kraji má téměř pět set absolventů.

Účastníci v průběhu šesti měsíců strávili v lavicích vždy čtyři hodiny týdně, kdy formou blokové výuky získavali informace od odborníků na různá témata. Jednalo se tak např. o domácí a pouliční násilí, počítačovou kriminalitu, dopravní výchovu, základy sebeobrany. „Dozví se také nové zákony, vyhlášky, novely, ale také jak venčit správně psa, jaké jsou změny v silničním zákonu, protože mnoho z nich dělalo autoškolu před mnoha lety - jde o nejrůznější věci každodenního života,“ dodala Kapitančiková.

Denisa Kapitánčiková, mluvčí policie, k seniorskému kurzu (zdroj: ČT24)

„Informace, které jsem během kurzu získala, mi budou určitě užitečné a budu je šířit i mezi své vrstevníky,“ prohlásila Drahomíra Rutarová. Rozhodně se však necítí jak skuteční strážníci městské policie. „Mohli bychom pomáhat třeba na křižovatkách nebo v dopravních prostředcích. Těžko bychom se však mohli plést do díla profesionálům,“ shrnula Rutarová.

Pro případné zájemce, další Senior akademie začíná v měsící září. Více informací je možné získat v Preventivní informační místnosti městské policie Brno, která sídlí na Zelném trhu číslo třináct v Brně.

Vydáno pod