Včelařům, kteří „vymírají“ stejně jako včely, opět pomohou dotace

Jižní Morava - Tuzemské včelařství, které postupně vymírá stejně jako včelstva, chtějí vládní představitelé podpořit dotacemi. Program, který má v následujících třech letech rozdělit mezi včelaře více než 200 miliónů korun, vypsalo Ministerstvo zemědělství. Polovinu z této částky pak hodlá stát získat z peněz Evropské unie. Dotace mají pomoci stávajícím, ale i budoucím včelařům, kteří se k vzácnému a náročnému poslání hodlají propůjčit.

Včelařství je na tom špatně v celé Evropě. Ubývá včelstev i těch, kteří by se chovem nezbytné fauny zabývaly. Ty první likviduje roztoč varroázy, ty druhé nechuť věnovat se náročnému poslání. Nastartovat renesanci důležitého oboru mají pomoci dotace z ministerstva zemědělství. „Nejsou určeny pro skupiny, ale především pro jednotlivce, to znamená přímo pro ty, co zajišťují produkci medu. Cílem je zejména zlepšení kvality produkce,“ vysvětluje Antonín Přidal z Ústavu včelařství Mendlovy univerzity v Brně, který se ve zvláštní komisi podílel na podobě dotačního programu.

Z přidělených peněz budou moci včelaři nakupovat nové technologie, zajistit kvalitnější léčbu včel nebo provozovat kočování včelstev. „Největší přínos vidím v oblasti zdravotního stavu. Je možné získat sedmdesát procent potřebných financí na veškerá léčiva. To je pro včelaře velká pomoc,“ oceňuje předseda hodonínského výboru svazu včelařů Miroslav Smolík.

Antonín Přidal (vedoucí oddělení včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity) o dotacích pro včelaře (zdroj: ČT24)

Program má také nalákat adepty včelařství k tomu, aby už nebylo jen koníčkem na důchod. Průměrný věk včelaře je totiž přes šedesát let. Jednou z mála „mladých výjimek“ je Radek Šafařík z Hovoran na Kyjovsku. „Myslím si, že je to nachystané dobrým směrem, aby byli mladí včelaři podporování a dotáhlo se to do konce. Říká se totiž, že bez včeliček by vymřel svět do tří až čtyř let,“ upozorňuje mladý včelař.

Chov včel je kvůli opylování důležitý i pro další obory zemědělství. Program na jeho podporu ministerstvo vypisuje už potřetí. V předchozích letech včelaři dokázali dotace vyčerpat na sto procent.