Tisíce dětí dnes stráví Noc s Andersenem

Kuřim- Zápisem do Guinessovy knihy rekordů si dnes zpestří pátou Noc s Andersenem děti ze Základní školy Jungmannova v Kuřimi. Rodiče s pomocí dětí upletli okolo čtyř set metrů dlouhou punčochu. Tématem letošní noci je totiž Putování s Pipi punčochatou za knížkami Astrid Lindgrenové. Pro dvě stě dětí z prvního stupně je připraveno několik stanovišť po celé škole, kde budou plnit různé úkoly. Společné čtení se uskuteční ve školní tělocvičně a děti poté přespí ve svých třídách. K akci se letos v Jihomoravském kraji připojí 67 knihoven a základních škol.

V České republice se Noc s Andersenem koná už podesáté. Při této příležitosti se připomíná narození Hanse Christiana Andersena, který se narodil 2. dubna před 205 lety. Na tento den také připadá Mezinárodní den dětské knihy. Dánský spisovatel Hans Christian Andersen napsal 156 pohádek, nejznámější jsou například Princezna na hrášku, Ošklivé káčátko, Císařovy nové šaty nebo Malá mořská víla. Letos se k noci připojí přes 700 knihoven a základních škol po celé České republice, kde přenocuje přes 40 tisíc dětí i dospělých.

Noc s Andersenem chce ukázat, že četba může být nejen zdrojem poučení, ale i zábavou a velkým dobrodružstvím. Program je orientovaný zejména na čtení nahlas. České děti totiž čtou v posledních letech podle průzkumů málo, a pokud ano, čtenému textu příliš nerozumí.

Děti v ZŠ Jungmannova v Kuřimi se připravují na Noc s Andersenem (záběry 26. března 2010) (zdroj: ČT24)