Keltský skanzen Isarno se pochlubí novou bránou

Letovice - Kopii mohutné vstupní brány do někdejšího hradiště v Závisti u Prahy v těchto dnech dokončují dobrovolníci v keltském skanzenu Isarno. Práce na tomto monumentálním díle trvaly sedm let, teď zbývá dodělat pouze střechu. Tato stavba doplní koplex 11 keltských staveb shromážděných na jedné louce. Skanzen Isarno je v České republice jediným zařízením svého druhu.

Nadšenci si bránu stavěli svépomocí. „Měří 6,5 metrů a je dělaná kleštěnovým způsobem. Dřevo bylo docela složitým způsobem zapouštěno příčně a svisle do sebe. To jsme pak zpevňovali kamenem,“ řekl České televizi Aleš Olesov, jeden z dobrovolníků, kteří se o skanzen starají. Oppidum v Závisti bylo největším sídlištěm Keltů v Čechách.

Keltská vesnice nedaleko Letovic vzniká už 10 let. Každým rokem přibývají nové stavby nebo jiná vybavení. Skanzen se může pochlubit například kopií kruhovitého objektu z Irska, který má v průměru deset metrů nebo napodobeninami objektů, jejichž základy se nalezly v Bořitově u Blanska a u Mikulova. „Chceme postavit dohromady 23 staveb. Rádi bychom postavili také jednu nebo dvě stavby z neolitu,“ dodal Aleš Olesov.

Aleš Olesov o skanzenu Isarno (zdroj: ČT24)

Po 30. dubnu, kdy bude ve skanzenu zahájena letní sezóna, si mohou návštěvníci každý den poslechnout také průvodcovskou přednášku o těchto stavbách. Pracovníci keltského skanzenu kromě toho pořádají šermířské kroužky, středověké bitvy, jezdecké hry nebo dětské dny. Areál se také plní turisty při nejrůznějších oslavách keltských svátků. Ten první bude právě 30. dubna, kdy Keltové slaví příchod jara.