Korupcí poskvrněné Sonocentrum získalo územní rozhodnutí

Brno - Projekt tzv. Sonocentra, který hraje hlavní roli v korupční kauze Radovana Novotného a Aleše Kvapila, dostal od žabovřeských úředníků zelenou v podobě pravomocného územního rozhodnutí. České televizi to dnes potvrdil investor Jiří Štopl a také zaměstnanci ze stavebního úřadu v Brně-Žabovřeskách.

Územní rozhodnutí je první a možná nejdůležitější fází každého stavebního projektu. Rozhoduje se v něm o tom, zda daný typ objektu může být v dané lokalitě vůbec umístěn. Druhou fází je pak stavební řízení, po němž následuje samotné zahájení stavby. „Dokument nabyl právní moci, jsou na něm všechna potřebná razítka,“ potvrdila úřednice z žabovřeského stavebního úřadu.

Sonocentrum má vyrůst ve Veveří ulici v Brně v těsném sousedství administrativního centra Platinium, na jehož vzniku se Jiří Štopl také podílel. Futuristická budova nabídne – podle projektu už napřesrok - bytové a kancelářské prostory, ale i multifunkční halu.

Bezproblémový vznik Sonocentra podle všeho lobbista a bývalý tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný společně s dnes už bývalým starostou Žabovřesk Alešem Kvapilem podmínil úplatkem, jehož výše klesla z původně požadovaných čtyř na jeden milion korun. „Setkali jsme se a bylo mi řečeno, že pan starosta do toho takzvaně zapíchl vidle,“ popsal Štopl v rozhovoru pro ČT první z celé série schůzek s Novotným. Na jedné z nich jednal i se starostou Kvapilem. Podle Štopla bylo zjevné, že se trojice baví o úplatku a Kvapil na částku dva miliony korun kýval hlavou.

Štopl si většinu schůzek nahrával a v mezidobí se obrátil na protikorupční policii, která začala případ monitorovat. Novotného policisté zatkli krátce po převzetí peněz a na jiném místě zadrželi i Kvapila. Soud minulý týden oba obviněné ponechal ve vazbě proto, aby se nemohli vyhýbat vyšetřování. Kvapil už v minulosti kriminalistům o kauze vypovídal, Novotný svou svědeckou výpověď podle informací ČT teprve chystá.