Nejlépe opravenou památkou na jihu Moravy je bývalý hutní hostinec

Jihomoravský kraj, Josefov - Nejlépe opravenou památkou roku 2009 se na jihu Moravy stalo hrázděné stavení Ekologického vzdělávacího centra Švýcárna. Bývalý hutní hostinec a železité lázně postavené v alpském (švýcarském) stylu, se nalézá v Josefském údolí v Moravském krasu. Hnutí Brontosaurus, které stavbu u Křtinského potoka přibližně tři kilometry východně od Adamova spravuje, chce za vítězných 150 tisíc korun postavit další klubovny pro ekologické vzdělávání. jediné, co letošní soutěž poznamenalo, byl minimální počet hlasujících. Důvod je zřejmý, místo na internetu se hlasovalo pomocí spoplatněných sms. Krajský úřad přitom tvrdí: je to transparentní a nikdo nemůže soutěž napadnout.

O vítězství hrázděné budovy rozhodlo 2250 hlasů, které jejich příznivci poslaly pomocí sms. Šéf místního sdružení Brontosaurus Robert Robby Kubáň chce kromě dalších vzdělávacích prostor, rozšířit v objektu ubytování. „Je to pro nás samozřejmě velká reklama,“ uvedl Kubáň.

O přízeň lidí se letos utkal rekordní počet čerstvě opravených památek. Celkem třicet kostelů, kaplí, domů, ale i obrazů a soch. Mezi nimi třeba kostel svatého Vavřince v Černé Hoře na Blanensku nebo sochy ze slavné křížové cesty v Bohuticích na Znojemsku. Na titul čeká i kaple svaté Markéty v Rybníkách na Moravskokrumlovsku, kde se restaurátorské práce dokončily nedávno.

Finanční odměna je symbolická, v řádech desetitisíců korun. „Vítěz mezi velkými stavbami dostane 150 tisíc, nejlépe zrestaurované umělecké dílo a menší objekty dostanou po 50 tisících korun,“ vysvětlil Tomáš Drobný, vedoucí odboru kultury Jihomoravského krajského úřadu.

Důkazem, že prvenství v soutěži může být  opraveným památkám k užitku, je i loňský vítěz soutěže, Letovický zámek. Jeho vlastník, boskovický starožitník Bohumil Vavříček, za vyhrané peníze opravil na zámku novomanželské apartmá. Peníze ale podle něj nejsou v soutěži to hlavní. „Opravdu nešlo ani o ten finanční příspěvek od kraje, ale o reklamu, jelikož média o tom hezky psala a turisté, co sem chodí, se tom vlastně dozvěděli díky této akci,“ vysvětlil Vavříček.

Hlasování pomocí sms odstartovalo prvního února. Na webových stránkách krajského úřadu se v ten den objevil také seznam kandidátů. Klání památek trvalo měsíc.

  • Soubor soch tvořících zastavení křížové cesty, na zámku v Bohuticích autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1467/146689.jpg
  • Kostel Panny Marie v Bohuticích autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1467/146687.jpg