Severským husám se na jižní Moravě nelíbí

Nové Mlýny - Letošní zimu jsou novomlýnské nádrže osiřelé - tedy bez svých zimních obyvatelek - stěhovavých hus. V předchozích letech jich tam přilétaly desetitisícová hejna. Za tento úbytek nemůže smog, emise, ani blízká rychlostní silnice - ale jednoduše ladovská zima.

Severské husy, které se přilétají do Česka ohřát, to letos na jihu Moravy po pár týdnech vzdaly a odlétly raději do teplejších krajů. Letos si ale pro zimní exotickou dovolenou husy vybraly teplejší Maďarsko nebo Rakousko. Kvůli sněhové pokrývce s ledovou krustou na okolních polích se tu totiž nedostaly k potravě.

„Když jsme naposledy sčítali husy tady na novomlýnských nádržích, tak jich bylo asi 5000. Dnes tu nebudou asi žádné, husy se přesunuly, protože je trošku tužší zima, než bývalo v posledních letech,“ zdůvodňuje letošní ochuzení fauny na nádržích ornitolog Petr Macháček.

Petr Macháček - ornitolog (zdroj: ČT24)

Letošní zimní měsíce tak budou ornitologové i místní bez úchvatného pohledu na přelétávající hejna hus. A smutnou zimu budou přečkávat hlavně myslivci, pro které jsou husy lovná zvěř. Úplně ale na své zimní letovisko husy nezanevřou. Alespoň na chvíli se tu zastaví na jaře, když poletí zpátky z teplejších krajin do své domoviny.