Ondřej a Jakub z kuřimské kauzy jsou definitivně doma u otce

Brno - Bratry Ondřeje a Jakuba z takzvané kuřimské kauzy bude vychovávat jejich otec Radek. Rozhodl o tom dnes brněnský krajský soud. Zároveň nad jejich výchovou zavedl dohled, protože oba chlapci potřebují psychologickou péči. Dosud byli desetiletý Ondřej a dvanáctiletý Jakub, které týraly jejich matka a teta, v azylovém centru Klokánek v Brně-Líšni. „Obrovská radost, že po těch letech budou kluci doma. A budeme vést normální rodinný život,“ raduje se otec Ondřeje a Jakuba.

Otec musel o své syny tvrdě bojovat. Nejprve je chtěli do péče i prarodiče, ti ale nakonec svůj požadavek stáhli. Předloni zase soud rozhodl, že chlapci ještě musí zůstat v Klokánku a otec musí dokázat, že se o ně dokáže postarat.

„Kluci se těšili k tátovi. Rozhodnutí svěřit je otci je naprosto v pořádku. Oni byli tři týdny u otce a týden u nás a bylo vidět, že se k tatínkovi těší, na že Klokánek už pro ně není to pravé,“ říká Zuzana Blažková, vedoucí brněnského Klokánku.

Ondřej a Jakub jsou v Klokánku už skoro 3 roky. Policie je tam přivezla v květnu 2007 poté, co mladšího z chlapců našla v komoře domu jejich matky v Kuřimi u Brna. Později vyšlo najevo, že skupina lidí krutě týrala i Jakuba. Za týrání chlapců dostali jejich matka a teta, sourozenci Škrlovi, Hana Bašová a Jan Turek  tresty vězení od pěti do deseti let.

V době, kdy byli hoši týráni, je matka od otce zcela izolovala. S mužem se předtím rozešla, a tak neměl ponětí, co se s dětmi děje. U soudního procesu pak opakovaně prohlásil, že jej to šokovalo. Syny v centru Klokánek pravidelně navštěvoval. Museli si na něj zase zvyknout - zpočátku je bral jen na procházky, postupně s nimi ale trávil více času a v poslední době jsou již tři týdny u otce a týden v Klokánku.

Podle vedoucí centra Zuzany Blažkové soudní znalec navrhl v prosinci 2008, aby se otestovalo, jak si děti na otce zvyknou. Chlapci s tím neměli žádné potíže. Jejich psychický stav se podle odborníků výrazně zlepšil. Chodí do školy a na pobyt u otce se těší. Podle psychologů se ale budou hoši, jimž je nyní deset a 12 let, vyrovnávat s následky týrání celý život. Proto soud rozhodl navíc o dohledu. Pravidelně budou do domácnosti Ondřeje a Jakuba chodit kontroly.