Vila Tugendhat se zavírá, veřejnost ji uvidí nejdříve za dva roky

Brno – Funkcionalistickou vilu Tugendhat si dnes naposled mohou prohlédnout návštěvníci. Lidé, kteří se rozhodnou na poslední chvíli, se však již do budovy nedostanou, termíny prohlídek jsou totiž už plně obsazeny. Letos dosáhl počet návštěvníků unikátní stavby rekordních 25 tisíc. Od Nového roku bude vila uzavřena kvůli dlouho připravované rekonstrukci, která potrvá nejméně dva roky. Podle brněnského magistrátu začnou práce, které vyjdou na 150 milionů korun, hned po zimě.

Rekonstrukci vily Tugendhat začalo Brno připravovat již v polovině 90. let, kdy budovu dostalo do správy městské muzeum. Začátek prací ale byl mnohokrát odložen, stavba je tak stále v horším stavu. Výsledek prací bude patrný na první pohled, vila totiž po rekonstrukci již nebude bílá, nýbrž světle okrová.

„Vila bude mít barvu, kterou jsme dohledali, byla to sedmá omítková exteriérová vrstva,“ řekla správkyně vily Iveta Černá. Odborníci původní barvu zjistili při průzkumu, který proběhl v letech 2003–2006. Označili ji za „barvu jemného okru, který se velmi blíží barvě italského travertinu“.

Vila je od roku 2001 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Letos památkáři stanovili termíny, dokdy musí město jednotlivé části vily, které jsou v havarijním stavu, opravit. První z nich mají být v pořádku příští rok.

Jednu z nejvzácnějších českých funkcionalistických památek navrhl architekt Ludwig Mies van der Rohe koncem 20. let minulého století. Vila určila nová měřítka moderního bydlení. Podobně výrazný jako samotná stavba je také její interiér.

Vydáno pod