Potvrzeno: Brněnské nádraží se přestěhuje

Brno - Brněnské zastupitelstvo dnes většinou hlasů znova potvrdilo, že souhlasí s odsunem brněnského vlakového nádraží asi o kilometr na jih. Pro bod, který s odsunem nádraží souvisí a počítá s ním, dnes hlasovali zastupitelé z ČSSD, KDU-ČSL i opoziční ODS. Naopak proti byli zelení a zastupitelé z hnutí Brno 2006.

Zastupitelé dnes jednali o dodatku k budoucí směnné smlouvě mezi městem a Správou železniční dopravní cesty. Město má výměnou získat pozemky v Horních Heršpicích, kam by se pak mohl přesunout opravárenský podnik ČSAD Holding. Dnes stojí na místě budoucího odsunutého nádraží.

O bodu dnes zastupitelé rozhodovali nadvakrát. Nejdříve ho nepodpořila opoziční ODS, takže neprošel. Zastupitel Miroslav Hošek (ODS) to za klub zdůvodnil tak, že primátor Roman Onderka (ČSSD) o projektu málo informuje. Po obědové pauze a zákulisních vyjednáváních ale zastupitelé zařadili bod na program znova a schválili ho. V dodatku prodloužili platnost smlouvy o budoucí směnné smlouvě do konce roku 2010. Termín oddálili potřetí.

Projekt opravy brněnské železnice nemá dosud platné územní rozhodnutí, a tudíž nelze žádat o evropské peníze. Zastánci projektu chtějí z fondů EU získat kolem sedmi miliard korun, celkové náklady přesáhnou 20 miliard korun. Správa železniční dopravní cesty v srpnu zveřejnila, že územní řízení, které krajský soud na přelomu roku přerušil, by mohlo pokračovat v září.