Archeologové odkrývají v Pasohlávkách římský lazaret

Pasohlávky (Brněnsko) - U nádrže Nové Mlýny v blízkosti Věstonic a Mikulova odkrývají archeologové základy někdejšího polního římského lazaretu. Stavba v Pasohlávkách byla součástí rozsáhlého opevněného komplexu, který si ve druhém století za vlády císaře Marka Aurelia postavila u Jantarové stezky na kopci Hradisko desátá římská legie. Lazaret je největším zařízením svého druhu, které se z tohoto období dochovalo v oblasti na sever od Dunaje.

Hradisko bylo za Marka Aurelia nejsevernější výspou římského impéria ve střední Evropě. Desátá legie sídlila na barbarském území, kde měla držet pod kontrolou germánské kmeny.

Konec s Novými Mlýny

Z původního lazaretu zbyly jen nepatrné základny. Důvodem jsou intenzivní pozemní práce, které byly před 30 lety spojeny s výstavbou vodního díla Nové Mlýny. Lazaret byl 60 metrů dlouhý a asi 45 metrů široký. Sloužil k léčbě a relaxaci stovek Římanů.

Vědci o jeho existenci věděli léta. Do odkrytí základů se ale pustili až nyní, a to v souvislosti s plánovanou výstavbou termálních lázní v Pasohlávkách. Archeologové budou usilovat o to, aby rekreační komplex připomněl také římskou historii. „Za pomoci dlažby nebo keřů v terénu lze zvýraznit místa, kde se nacházejí základy lazaretu,“ uvedl archeolog Balázs Komoróczy.

Římané na Mikulově 

Římské působení v oblasti současných Nových Mlýnů přibližuje expozice otevřená před dvěma roky v zámku v Mikulově. Příchozí v ní naleznou stříbrný vojenský krunýř, mince s vyobrazením císaře Marka Aurelia, cihly a střešní tašky se znakem desáté legie, nářadí a zbraně Římanů. Velkou raritou je hrob germánského náčelníka z této doby, který se u Hradiska našel.

Exponáty Regionálního muzea v Mikulově
Zdroj: ČT24