Na místě celnice bude v Hatích muzeum

Hatě (Znojemsko) - Bývalou celnici v Hatích na Znojemsku definitivně převzalo Technické muzeum v Brně. Během následujících let tak v původních prostorách vznikne speciální muzeum s expozicí věnovanou celnictví. Do plánů ale zasáhla hospodářská krize, peněz je letos málo, takže přestavba nepůjde zdaleka tak rychle, jak se čekalo. I přesto už muzeum pomalu shromažďuje první exponáty, předměty k vystavení se pomalu scházejí v depozitářích muzea. Většina je přímo od celníků.

Není to tak dávno, co na tomto místě zněla přísná otázka: „Vezete něco k proclení?“ Teď je bývalá celnice prázdná, po roce vyjednávání připadla Technickému muzeu v Brně. Svůj původní účel ale bude připomínat dál, vznikne tady muzeum věnované celnictví. Jako vzpomínka na to, co bylo před vstupem České republiky do Evropské unie a Schengenu. „Chceme vstupní část zanechat ve stavu, jak to 23. prosince skutečně skončilo. V dalších částech budovy bychom chtěli přiblížit problematiku od prvních obchodních vztahů až po současnost,“ potvrdil náměstek ředitele Technického muzea v Brně Ivo Štěpánek.

Na opravy ale teď chybí to nejdůležitější - peníze. Budova je poslední rok a půl úplně opuštěná a není zrovna v nejlepším stavu, dovnitř navíc zatéká. „Na jedné straně byla budova bez zastřešení, s tím se budeme muset popasovat. No a pak musíme budovu připravit na expozice,“ dodal Ivo Štěpánek.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Předměty k vystavení se mezitím pomalu scházejí v depozitářích muzea, většinou jsou přímo od celníků. „Zatím jsme poskytli kompletní uniformy. Původní zelené celnické i současné modré uniformy, v nichž vidíte celní správu každý den,“ prohlásil zástupce ředitele Celního ředitelství Brno Václav Veselý. Ředitel Celního úřadu Znojmo Stanislav Kadlčík doplnil: „Oslovili jsme celní úřady z celé jižní Moravy, zda by někdo neposkytl k zapůjčení nějaké technické věci, uniformy nebo předměty z činnosti bývalé celní správy.“

Muzeum už také převzalo několik zabavených předmětů: křeslo, ve kterém se pašovaly cigarety, a řezací stroj na tabák. „Rádi bychom do sbírky ještě získali drobné předměty, které používali celníci při výkonu služby přímo na hraničních přechodech,“ uvedla kurátorka sbírky Hana Bartošová.

Z původních 64 hraničních přechodů už stát převedl nebo prodal většinu. K prodeji jich v celé republice zbývá už jenom devět.

Opuštěná celnice
Zdroj: ČT24