Rybník Olšovec je plný sinic, nepomohla ani nákladná revitalizace

Jedovnice (Blanensko) - Před dvěma lety prošel rybník Olšovec v Jedovnici na Blanensku nákladnou revitalizací za 30 milionů korun. Sezona ale ještě nezačala a v nádrži už je tolik sinic, že v ní hygienici nedoporučují koupání. Olšovec přitom patří k vyhlášeným rekreačním místům Moravského krasu a městys provozuje u rybníka i svůj kemp. Všichni doufali, že letos bude plný. Naději na zlepšení dává ještě ochlazení, které by mohlo část sinic zahubit.

Revitalizace měla rybníku od sinic pomoci, celá nádrž se tehdy zcela vypustila a nákladní auta odvezla desítky tisíc tun bahna a usazenin, které bagry vytěžily ze dna. Nově se do vody nedostávají ani odpadní vody z přilehlých chatových oblastí. „Pokusíme se s odborníky najít nějaké řešení, které by zlepšilo kvalitu vody. Změníme i rybí obsádku,“ uvedl starosta Jaroslav Šíbl.

Starosta připustil, že je nutné hledat technické řešení, které napomůže udržovat vodu v Olšovci ke koupání po celou sezonu. Se sinicemi má velké potíže i Brněnská přehrada. Vodohospodáři v ní proto nainstalují speciální zařízení, připomínající malé věže, jimiž by se mělo provzdušňovat dno přehrady. Zda by tento systém šlo využít také v Jedovnicích, ale zatím Šíbl neví.