Vysočina: Migrace občanů na venkov snižuje městům rozpočet

Jihlava - Lidé na Vysočině opouštějí větší města a stěhují se na venkov. Tím se městům snižují státní příspěvky. Například Jihlava chce i letos znovu nalákat nové občany penězi - za trvalý pobyt nabízí dva tisíce korun.

Obec Rantířov, vzdálená pět kilometrů od Jihlavy: 490 obyvatel, školka, hospoda a pozemky na výstavbu rodinných domů – to jsou důvody, proč se vesnice za posledních šest let rozrostla o více než sto lidí. „Pozemky byly během roku rozprodány, dnes už zde domky stojí. Chybí dostavit přibližně pět domů,” říká starostka Rantířova Zdena Menšíková.

Lidé se podle sociologů na vesnice stěhují kvůli zdraví, přírodě a hlavně také kvůli levnějším pozemkům na výstavbu rodinných domů. Na nový trend reaguje většina malých obcí. „Ten trend se týká některého obyvatelstva – střední vrstvy a té majetnější, která v současnosti podniká nájezdy na vesnice, které jsou v dosahu pěti až dvaceti kilometrů od větších center,” konstatuje sociolog Daniel Hanzl. „Za posledních šest let v průběhu každého roku zaznamenávají migrační úbytek velká města jako Žďár, Třebíč a Jihlava,” dodává ředitelka ČSÚ Jitka Číhalová.

Větší města tím ale podle zastupitelů trpí. Například Jihlavě chybí 420 trvale žijících obyvatel, aby ze státní pokladny získala o 25 milionů víc do rozpočtu. Stejně jako loni magistrát rozhodl, že si občany koupí. „Každý, kdo se od 1.1. do konce roku přihlásí k trvalému pobytu v Jihlavě, dostane od magistrátu odměnu dva tisíce korun,” uvedl tiskový mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Město Jihlava nyní nabízí 70 zasíťovaných parcel v lokalitě Helenín, tedy dva kilometry od Jihlavy. Zájem lidí o pozemky je podle radních velký.