Pomocí zfalšovaných občanek muž zpronevěřil milion korun

Brno – Nejprve devětatřicetiletý muž na ukradené občanské průkazy, na nichž jen vyměnil cizí fotku za svoji, nakupoval zboží z internetových obchodů na úvěr. Uspěl celkem 14krát, a tak se vydal zkusit štěstí do banky. Z účtu skutečného majitele účtu vybral 200 tisíc korun. Pak ale udělal osudnou chybu - zboží si nechal poslat na svoji skutečnou adresu. Padělatel se k podvodům přiznal, za mřížemi může strávit až sedm let.

Muž ukradené doklady získával od bývalých spoluvězňů. „Doklady potom padělal tak, že obal rozbrousil, vytáhl jádro a přelepil fotografii. Poté průkaz naskenoval, vytiskl a znovu zalaminoval. Chvíli mu trvalo, než zvládl techniku tak, aby občanský průkaz nikomu nepřipadal na první pohled zfalšovaný,“ uvedl kriminalista Ladislav Rozík.

Nejprve začal s internetovými podvody, když za poškozené uzavíral úvěrové smlouvy. Zboží si nepřebíral na adrese uvedené v občanském průkazu, ale na parkovištích nebo v sídle firmy. „Jednou ale udělal chybu, když si zboží nechal doručit na svoji skutečnou adresu. Díky tomu jsme jej dopátrali,“ popsal Rozík.

Jak se nestát obětí podobného případu?

Je nutné vždy ztrátu nebo odcizení občanského průkazu ohlásit, případně na ztrátu ještě upozornit banku. Bankovní úředníci si pak budou dávat pozor na případné výběry peněz z účtů. „Jinak se bránit nedá,“ řekl kriminalista Ladislav Rozík.

Podle policie pochybila banka i internetový obchod. „Kdyby se podívali do databáze odcizených a ztracených dokladů ministerstva vnitra, odhalili by podvod sami,“ vysvětlil kriminalista. Nicméně trojice poškozených lidí, jejichž občanské průkazy muž zneužil, uzavřené úvěry platit nebude. „Oni smlouvy neuzavřeli, celou částku musí uhradit pachatel,“ uzavřel.

Vydáno pod