Kometa i Zlín jsou krok od semifinále

Plzeň, Zlín - Důležitá vítězství si připsaly oba regionální týmy v pátém zápase čtvrtfinále hokejového play off. Zlín si doma hladce poradil s Hradcem 4:0 a Brno vyválčilo na půdě mistra z Plzně výhru 3:2. Už v pátek tak mohou obě družstva z jihovýchodu republiky sérii rozhodnout ve svůj prospěch.

Brno těsně vyhrálo v Plzni a doma může rozhodnout o postupu

Hosté vstoupili do utkání aktivněji a rychlým napadáním plzeňské rozehrávky si vytvořili šance. Tu největší neproměnil v šesté minutě Hruška, který ani nadvakrát nedokázal z dorážky překonat ležícího Machovského. O dvě minuty později měl gólman Indiánů slabší chvilku a jen se štěstím vyrazil hřbetem lapačky lehké Raškovo bekhendové nahození. Poté domácí zlepšili pohyb a hra se vyrovnala. Čiliaka pořádně prověřil až přesilovkový volej Kratěny ve 13. minutě. Při hře pět na pět ale dominovaly obrany.

V závěru první třetiny putoval na trestnou lavici Burian za vysokou hůl na čtyři minuty, ale hráči Komety dokázali oslabení ubránit. Domácí na začátku prostřední části vystupňovali tlak, ve 24. minutě ale chytil pozorný Čiliak teč Straky a lepší zakončení, od modré čáry sjíždějícímu Jiřímu Hanzlíkovi, znemožnil faulem Čermák. Z následného trestného střílení ve 27. minutě trefil po povedeném bekhendovém blafáku plzeňský bek jen levou tyč.

Sestřih a ohlasy utkání Plzeň - Brno (zdroj: ČT24)

Vzápětí se ale na druhé straně v rohu zbavil Tomáš Svoboda kličkou Mozíka, a přes signalizovaný nedovolený zákrok Moravčíka v pádu skóroval. Vyrovnání hosty probralo a po polovině utkání během přesilovky vypálil mezi kruhy osamocený Jakub Svoboda jen těsně vedle. Domácí se až příliš tlačili dopředu a ve 34. minutě je mohl potrestat při přečíslení dva na jednoho nepřesně zakončující Pivko. O dvě minuty později už zajistil Brnu vedení 2:1 Vondráček, který před brankou úspěšně tečoval Koreisovo nahození z pravého rohu.

Na začátku třetí třetiny navíc po ideální přihrávce Tomáš Svobody přidal při přesilovce zblízka nekrytý Pivko třetí gól. Domácí zareagovali stažením sestavy na tři útoky a vytvořili si tlak v útočném pásmu. Ve 46. minutě tečoval Kratěna bruslí do sítě nahození Pletky, a snížení Indiánů na 2:3 následně potvrdil videorozhodčí. Za chvíli při přečíslení dvou na jednoho zamířil Zohorna jen do lapačky Machovského.

Hosté odolávali spolehlivou obranou plzeňskému náporu a držel je Čiliak, jenž zastavil nebezpečné pokusy Kratěny a Straky. V 59. minutě po závaru v obranném pásmu neskóroval v dobré pozici agilní Kratěna a Kometa přečkala i téměř dvouminutovou power play domácích.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 29. Pletka (Seman, Martin Straka), 46. Kratěna (Pletka) - 27. T. Svoboda (V. Němec, Pivko), 36. Vondráček (Koreis), 43. Pivko (T. Svoboda, V. Němec). Rozhodčí: Hodek, Mikula - Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 6815. Stav série: 2:3.

Plzeň: Machovský - Jiří Hanzlík, Seman, Slovák, J. Jeřábek, Mozík, Moravčík - Duda, Martin Straka, Pletka - Kratěna, Vlasák, Lev - Indrák, Kašpařík, Schleiss - Dvořák, T. Sýkora, J. Sýkora. Trenéři: Razým a Michal Straka. 

Brno: Čiliak - Miller, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - J. Svoboda, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Zohorna, Raška, Pivko - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Zlín si doma přesvědčivě poradil s Hradcem, který se nezmohl na gól

Hosté přijeli bez obránce Vydareného a naopak se do jejich zadních řad vrátil Ptáček. Úvod zápasu přinesl spoustu nepřesných zlínských rozehrávek, z nichž pramenila častá zakázaná uvolnění. Územní převahu ale Východočeši nevyužili.

Poté Zlínští s přehledem ubránili čtyřminutové vyloučení Horáka, jenž způsobil krvavé zranění Dejovi. Na konci oslabení navíc zahrozili Köhler s Veselým. Na opačné straně po střele Frühaufa zasahoval Štůrala. Po srovnání řad získávali domácí převahu. Köhler ani Leška brankáře Kacetla nepřekonali.

Sestřih a ohlasy utkání Zlín - Hradec Králové (zdroj: ČT24)

Stupňující se tlak Zlína korunoval gólem od modré čáry Horák. Domácí obránce tak odčinil svůj předchozí prohřešek. Šanci k vyrovnání měl Marha, jenž ale místo odkryté branky trefil pouze Štůralu. Zlínský brankář následně vyrazil střelu Marka a Horák pohotově odehrál puk do bezpečí.

Při další gólové situaci odvedl velký kus práce Honejsek, jenž zavezl puk do útočné třetiny. Sám zblízka Kacetla nepřekonal, a tak připravil pozici pro Veselého, jenž navýšil vedení Zlína. Nápor domácích v závěru třetiny utnulo vyloučení Lešky.

V dalším průběhu určovali tempo hry Zlínští. Po ubráněném oslabení přidal třetí gól Okál, jenž si z dorážky chladnokrevně připravil bruslí puk ke střele a skóroval z mezikruží. Po tomto gólu vystřídal Kacetla v hradecké brance Kantor.

Před polovinou zápasu se stala nepříjemná situace hlavnímu rozhodčímu Polákovi, jenž dostal ránu tečovaným pukem do obličeje. Do zápasu se po nezbytném ošetření vrátil. Do konce druhé části byli vyloučeni Harant a po něm Okál. Ani jeden trest ale k další změně průběžného stavu nevedl.

V posledním dějství si svěřenci trenéra Vlacha bezpečně hlídali třígólový náskok. Ten mohl navýšit agilní Honejsek, ale proti Kantorovi tváří v tvář neuspěl. Východočeši nenašli recept na pozornou zlínskou obranu a ke skórování jim nepomohly ani dvě přesilovky v řadě. Definitivní podobu výsledku určil v přesilovce Kubiš. Své první čisté konto v extralize vychytal Tomáš Štůrala, který dostal poprvé v play off přednost před Liborem Kašíkem.

PSG Zlín - Mountfield Hradec Králové 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Horák, 17. O. Veselý (Honejsek), 23. Okál (Řezníček), 59. Kubiš (Melenovský, Marušák). Rozhodčí: Šindler, Polák - Charvát, Lhotský.

Vyloučení: 10:7, navíc Harant (Hradec Králové) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5161. Stav série: 3:2.

Zlín: Štůrala - Zámorský, Urbanec, Marušák, Kotvan, Řezníček, Horák - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - J. Ondráček, Melenovský, Kubiš - Okál, Holík, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Hradec Králové: Kacetl (23. Kantor) - Harant, Jank, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, Tvrdík, Pospíšil - Švagrovský, Marha, Červený - Škoda, Knotek, J. Marek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.