Veselý zařídil v divokém utkání výhru Zlína nad Hradcem

Hradec Králové - Hokejisté Zlína vyhráli v třetím čtvrtfinálovém utkání extraligy na ledě Hradce Králové 4:3 v prodloužení a ujali se vedení v sérii 2:1 na zápasy. Berani ve třetí třetině otočili stav z 0:2 na 3:2, pak sice vyrovnal 53 vteřin před koncem Jiří Šimánek, ale v čase 72:25 rozhodl svou druhou trefou v utkání Ondřej Veselý. Souboj na čtyři vítězství pokračuje v neděli v 17:30 opět v Hradci Králové.

Premiérové extraligové utkání play off hradeckého Mountfieldu na domácí půdě začalo oboustranně opatrně. Do první šance se dostal až v osmé minutě hostující Veselý, který se ocitl sám před Kantorem, ale hradeckého gólmana nepřekonal. Vzápětí se po vyloučeních Kotvana a Lešky naskytla domácím na 63 vteřin přesilovka pěti proti třem, a po 25 sekundách ji využili. Šimánek si našel prostor u pravé tyče, projel před Kašíka a otevřel skóre.

V pokračující přesilovce pálil Pospíšil, a při plném počtu na ledě se po objetí branky snažil u levé tyče propasírovat puk za zlínského gólmana Kudrna. Kubiš jej za to krosčekoval, ale domácí další početní výhodu nevyužili. Potom pálil znovu tvrdě Pospíšil. Zlín mohl vyrovnat při Šimánkově trestu, Tesaříkova střela zazvonila na levou tyč.

V druhém dějství se Mountfield ubránil při Pláňkově trestu. Zlín se tlačil za vyrovnáním, ale domácí jej do šancí nepouštěli a Honejskovu střelu kryl Kantor. Na druhé straně mohl uniknout Šimánek, který získal puk, jenže neměl potřebnou rychlost.

Sestřih a ohlasy 3. čtvrtfinále Hradec Králové - Zlín (zdroj: ČT24)

Hradec Králové zvýšil v polovině utkání znovu v přesilovce. Nejdříve první Mertlovo vybídnutí na Frühaufa ještě gólem neskončilo, ale po další přihrávce centra první lajny už slovenský bek zblízka Kašíka prostřelil. Po trestech pro Deje a Ptáčka hrál Zlín 55 vteřin v pěti proti třem, ale Kantor odolal při pokusech Köhlera, Marušáka, Zámorského i Čajánka.

Hned na začátku třetí třetiny po Mertlově akci minul Šimánek, zvýšit se snažil i Pospíšil. Ve 43. minutě se ale radovali hosté. Lehce tečovaná Kotvanova rána skončila za Kantorovými zády a slovenský bek si připsal svou první branku v české extralize. Za tři minuty bylo vyrovnáno, když se kotouč odrazil k Melenovskému, který sám před Kantorem pohotově zakončil.

Zlín byl při chuti a chtěl dovršit obrat. Hradec se mohl vrátit do vedení při Balaštíkově trestu, kdy se natlačil před Kašíka Mertl, pak stříleli Ptáček a Frühauf. Udeřili ale opět hosté a v 57. minutě po Leškově přihrávce zpoza branky otočil stav Veselý. Prodloužení však vynutil Šimánek, jenž dostal puk za kruhy a prostřelil Kašíka mezi betony.

V nastavení nejdříve prověřil Kantora Leška, pak měli převahu domácí, Zlín se však úspěšně ubránil. Mountfield ustál Frühaufovo vyloučení, ale v 73. minutě se hosté radovali po střele Veselého.

Mountfield Hradec Králové - PSG Zlín 3:4 v prodl. (1:0, 1:0, 1:3 - 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Šimánek (Vydarený, Frühauf), 30. Frühauf (Mertl), 60. Šimánek (Vydarený) - 43. Kotvan (Zámorský), 46. Melenovský, 57. O. Veselý (Leška), 73. O. Veselý (Čajánek). Rozhodčí: Fraňo, Pešina - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:0. Diváci: 4816. Stav série: 1:2.

Hradec Králové: Kantor - Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, Tvrdík, Pospíšil - L. Květoň, Marha, Švagrovský - Švihálek, Knotek, Rousek. Trenér: Draisaitl a Kučera.

Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Urbanec - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Okál, Holík, F. Čech - J. Ondráček, Melenovský, Kubiš. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Peter Draisaitl (Hradec Králové): „Samozřejmě tři góly, které jsme dostali po našem vedení 2:0, zápas výrazně ovlivnily. Byly takové divné, ale tak to chodí. Zápas je pryč a za pár hodin nás čeká další, takže se v tom nebudeme moc dlouho pitvat.“

Juraj Jurík (Zlín): „Viděli jsme klasické utkání play off, které bylo hrané na hraně a bojovné. Průběh byl vyrovnaný, ale domácí se lépe zhostili přesilových situací a šli do vedení 2:0. V poslední třetině jsme zkorigovali taktiku, protože jsme si řekli, že už není co ztratit. Pomohl nám rychlý gól 1:2, pak jsme i vyrovnali a domácí se začali bát trošku o výsledek. Šťastným gólem jsme dali na 3:2, ale když jsme si to pak měli pohlídat, tak jsme po dvou hrubkách nechali soupeře vyrovnat. V prodloužení je to loterie. A štěstí, které se od nás v poslední minutě odklonilo, tak se pak přiklonilo k nám. Vzali jsme si zpět bod, který nám Hradec vzal doma, ale série je strašně vyrovnaná a bude dlouhá.“