Zlínu se doma opět podařilo přehrát Spartu

Zlín - Hokejisté Zlína porazili v 51. kole extraligy pražskou Spartu 2:1. Výsledek vyrovnaného zápasu určila už první třetina. Za Zlín se prosadili útočník Jaroslav Balaštík a obránce Petr Zámorský, jediným střelcem Sparty se stal zadák Jan Švrček. Berani naplno bodovali posedmé za sebou, vedoucí Pražané venku prohráli šestý z posledních sedmi zápasů.

Zlín nastoupil bez zraněného kapitána Čajánka, naopak do sparťanské branky se vrátil uzdravený Pöpperle. Jubilejní 700. zápas v extralize odehrál ve známém prostředí hostující útočník Ivan Rachůnek, na ledě však podle oficiálních statistik strávil jen jedenáct sekund. V úvodu byla aktivnější Sparta, brankář Kašík si tak na nedostatek práce stěžovat nemohl. V ojedinělé šanci Zlína vystřelil Melenovský do připraveného Pöpperleho. V 9. minutě potrestal minelu v hostující obraně Balaštík, jenž z otočky Pöpperleho prostřelil. Atraktivní hokejovou podívanou zpestřila šarvátka mezi Kubišem a Piskáčkem.

Při vyloučení Poláška domácí zamkli svého soupeře, ale jejich výhodu ukončil trest Matějíčka. Při hře ve čtyřech se od modré napřáhl k vyrovnávacímu gólu Švrček. V pohledné akci chytil Kašík parádním zákrokem střelu Kumstáta. Necelou minutu a půl před první sirénou vrátil Zlínu vedení Zámorský. Také v dalším průběhu předváděly oba týmy svižný hokej se spoustou šancí na obou stranách. Pech a na opačné straně Köhler gólmana nepřekonali. V dobré šanci vypálil Leška zblízka do Pöpperleho, zatímco střelu Klimka chytil Kašík efektně z lapačky.

Sestřih a ohlasy utkání Zlín - Sparta (zdroj: ČT24)

Zlínští poté nevyužili 62sekundovou dvojnásobnou přesilovku. V největší šanci Köhlerovi nesedla střela. V závěru třetiny měli výhodu dvou mužů v délce 63 sekund Pražané, ani oni ji ale nevyužili. Zlínský brankář několika důležitými zákroky podržel svůj tým. V pěti ale nehráli Berani dlouho, neboť na trestnou lavici putoval Holík, jehož trest rozdělila přestávka. Zbytek oslabení moravský celek ubránil a pohotovým zákrokem zlikvidoval Kašík pokus Simona.

Sparta se hnala za vyrovnáním, ale nepomohla jí ani další přesilovka zkrácená po trestu Pilaře. Ve vlastním oslabení se ke střele dostal volný Kumstát, Kašík ale jeho střelu vyrazil. Holešovický tým se tlačil do branky, ale ve svých výpadech narážel na výborného Kašíka. Potřebné štěstí stálo při Kašíkovi, když Buchtele nastřelil tyčku. Svěřenci trenéra Vlacha s vypětím všech sil těsný náskok uhájili. Samotný závěr jim usnadnilo vyloučení Pilaře.

PSG Zlín - HC Sparta Praha 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Balaštík (F. Čech), 19. Zámorský (Honejsek, Veselý) - 14. Švrček (J. Hlinka, Kubát). Rozhodčí: Husička, Mikula - Bryška, Lučan. Vyloučení: 7:9. Bez využití. Diváci: 5 119.

Zlín: Kašík - Marušák, Horák, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Holík, O. Veselý - Okál, P. Sedláček, F. Čech - J. Ondráček, Melenovský, Kubiš. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Sparta Praha: Pöpperle - Pilař, Piskáček, Sičák, Polášek, Švrček, Kubát, D. Kočí - P. Ton, J. Hlinka, T. Rachůnek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Simon, Divíšek, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.

Juraj Jurík (Zlín): „Věděli jsme, že při současné formě Sparty a hlavně jejího útoku s ní nemůžeme hrát otevřený hokej. Zaměřili jsme se na obranu a chtěli ujíždět do brejků. Výborný výkon podal brankář Libor Kašík, jenž to potvrdil. S touto taktikou jsme dnes slavili úspěch. Jsme rádi jak za tři body, tak i za prodloužení vítězné šňůry. Potvrdili jsme, že před play off máme dobrou formu.“

Zdeněk Moták (Sparta): „Viděli jsme hodnotné a výborné utkání, předzvěst play off. Ač nepadlo mnoho branek, tak oba týmy výborně bruslily a měly dost šancí ke skórování. S úrovní utkání museli být diváci spokojeni. Bohužel, my nejsme spokojeni s tím, že jsme hlavně ve třetí třetině neproměnili šance. To nás nakonec stálo minimálně bod nebo možná i všechny tři body.“

Vydáno pod