Zlín přejel Chomutov, Kometa si ze Sparty veze sedmibrankový výprask

Zlín, Praha - Hokejisté Zlína porazili Chomutov 6:3 a po čtvrté výhře v řadě se posunuli na šesté místo o bod před Vítkovice. Beznadějně poslední Piráti prodloužili rekordní sérii porážek už na 21 zápasů. Už jistý vítěz základní části Sparta, převzala před zápasem s Brnem Prezidentský pohár. Suverénní lídr tabulky vedl už v polovině 13. minuty tříbrankovým rozdílem a svůj náskok ještě navýšil, Sparta porazila Kometu 7:0.

Zlín přejel Chomutov, jenž prodloužil sérii proher

Zlínští vlétli do zápasu zostra a odměnou jim bylo v páté minutě už dvougólové vedení. Nejprve ve třetí minutě využil Marušák střelou od modré čáry po osmi sekundách přesilovku. Pak přidal po proměněném brejku druhý gól Melenovský, jemuž parádně přihrál Řezníček. Berani hýřili pohybem a nadále se tlačili do branky, gólman Martin Růžička tak byl v permanenci.

Na opačné straně si Piráti vážnější šanci nevytvořili. Když už se dostali ke střele, pozorného Kašíka nepřekonali. V závěru třetiny měli Chomutovští k dispozici přesilovku, ale Kašík do první sirény čisté konto uhájil.

Ve druhé části se s góly doslova roztrhl pytel. Povedený brejk předvedl Honejsek, jenž parádně vymíchal Růžičku a skóroval do prázdné branky. Zanedlouho rozjásal tribuny Čech, jehož trefu ale rozhodčí neuznali kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Následně se za hosty v přesilovce prosadil Bartečko.

Sestřih a ohlasy utkání Zlín - Chomutov (zdroj: ČT24)

Domácí se zaskočit nenechali a rovněž v přesilovce navýšil jejich vedení Okál. Snížit na rozdíl dvou gólů mohl při nařízeném trestném střílení Kämpf, jenž ale Kašíka nepřelstil. I přesto se Piráti dočkali snížení díky přesilovkovému gólu Bomersbacka.

Jakékoliv drama odmítli Berani v úvodu posledního dějství, v němž využili krátkou dvojnásobnou přesilovku díky Balaštíkovi. V polovině třetiny vstřelil třetí gól Chomutova Ondřej Kaše. Hostům nešla upřít snaha, ale další gól nepřidali. Konečnou podobu výsledku určil šestým gólem Zlína Ondráček. Závěr zápasu ještě okořenila bitka mezi Čajánkem a Jaroslavem Svobodou.

PSG Zlín - Piráti Chomutov 6:3 (2:0, 2:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 3. Marušák (Leška), 5. Melenovský (Řezníček, Zámorský), 22. Honejsek (Řezníček, Zámorský), 31. Okál (Holík), 41. Balaštík (Köhler, Leška), 58. J. Ondráček (Melenovský) - 27. Bartečko (Pulpán), 35. Bomersback (Pulpán, J. Straka), 50. O Kaše (Balej). Rozhodčí: Souček, Šír - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:10. Využití: 3:2. Diváci: 3013.

Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Okál, Holík, F. Čech - J. Ondráček, Melenovský, Kubiš. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Chomutov: Martin Růžička - J. Stehlík, Pulpán, M. Jass, J. Mrázek, Lojek, Krstev, Bartejs - Bartečko, Jaroslav Svoboda, Bomersback - Šagát, J. Straka, Kubinčák - D. Hruška, Račuk, Hřebejk - Balej, Kämpf, O. Kaše. Trenéři: Beck, Martínek a R. Kaše.

Juraj Jurík (Zlín): „Byli jsme v očekávání, co s námi udělá reprezentační pauza. Naštěstí jsme měli dobrý vstup, průběh celého utkání jsme kontrolovali a vyhráli zaslouženě. V oslabeních jsme měli problémy, které bychom potřebovali zlepšit. Věříme, že s přibývajícími zápasy půjde forma nahoru. Chomutov udělal v pauze pokrok a mužstvo je zkonsolidované. I za stavu 2:0 nás přinutili hrát koncentrovaně celý zápas.“

Jaroslav Beck (Chomutov): „Zápas měl dobré tempo, byl rychlý a od nás až se zbytečným respektem na začátku utkání. Po první střele jsme v oslabení rychle inkasovali, pak se nám nehrálo dobře. Ne všechny formace podaly optimální výkon tak, jak jsme si představovali. Pokoušeli jsme se vracet do zápasu, což je dobře. Pozitiva bychom našli, ale je to otázka hlubšího rozboru tohoto zápasu.“

Sparta převzala Prezidentský pohár a Kometu smetla 7:0

Sparta s Novotným mezi tyčemi hned od úvodního buly dávala jasně najevo, že ji takřka třítýdenní olympijská pauza ani v nejmenším nevykolejila z nastoupené cesty, na jejímž konci má být zisk mistrovského titulu.

Už po 42 vteřinách šli domácí ve svém posledním vystoupení před svými diváky v rámci základní části do vedení. Brňané zcela zapomněli na Tona, jenž měl hodně času na přípravu k oblíbenému zakončení a ani gólman Trvaj už jeho trefě bekhendovým blafákem nezabránil.

Zaražení Jihomoravané se poté nemohli vůbec dostat do hry a jejich marnost nejlépe dokumentovala i bídně sehraná přesilovka z konce sedmé minuty, při níž navíc stihli i sami inkasovat. Souhru s Klimkem zakončil Ivan Rachůnek. V polovině 13. minuty se pak za záda brněnských beků dostal i Hlinka a zvýšil na 3:0. Výsledkem nepovedeného úvodu byla výměna v hostujícím brankovišti - Trvaje nahradil Čiliak.

Ten se musel vzápětí činit, ale svou branku alespoň na nějaký čas uchránil od další pohromy. Poté se osmělili i Brňané, Němec však zakončil pouze do Novotného. Těsně před přestávkou nabídli lahůdkovou kombinaci Ton s Hlinkou, vedla ovšem až „do kuchyně“ a Hlinka už nedokázal dotlačit z úhlu puk za Čiliakova záda.

Úvod druhé třetiny patřil Kometě, Káňa se Zohornou však vývoj zdramatizovat nedokázali. Místo toho přidal 26. minutě další zásah favorita se štěstím důrazný Buchtele. Zcela definitivně pak rozhodl o osudu zápasu Pilař, jenž při přesilovce bombou z kruhu pro vhazování propálil bezmocného Čiliaka. Ve 33. minutě byli hosté blízko čestného úspěchu, jenže Tomáš Svoboda trefil jen horní tyč.

Třetí dějství bylo jen splněním povinnosti vyplývající z pravidel. Další příležitosti domácích spálili Buchtele s Přibylem, na druhé straně vychytal Kováčika Novotný, po další ráně brněnského beka zachránilo nulu sparťanského gólmana opět břevno. V samém závěru ještě přikrášlili skóre druhým gólem v utkání Ton a sedm vteřin před koncem Simon.

Sestřih a ohlasy utkání Sparta - Brno (zdroj: ČT24)

Sparta dosáhla na pohár určený vítězi základní části podruhé za poslední tři sezony. Zatímco koncem února 2012 se bývalý kapitán Michal Broš při převzetí poháru postavil tradicím z NHL, kde prakticky vždy týmy, jež ovládnou základní část či poté v play-off svou konferenci, trofej přebírají jen symbolicky, tentokrát byli Pražané opatrní. Snad i proto, že tehdy Sparta vypadla už ve čtvrtfinále - shodou okolností právě s Kometou.

Asi nejlépe dokumentoval interní týmovou dohodu asistent Zdeněk Moták, když s úsměvem a jasným posunkem rukama směrem od trofeje odmítl prosbu skoro sedmdesátiletého Holečka, zda by velikánovi historie českého hokeje s oceněním vážícím 22 kilogramů nepomohl z ledu.

„My jsme se s klukama v šatně dohodli, že na pohár sahat nebudeme. Možná to může někdo brát jen jako pověru, ale je to naše týmové rozhodnutí,“ uvedl kapitán Tomáš Rolinek.

Pro Spartu šlo vzhledem k prohození pořadatelství duelu posledního kola s Pardubicemi, které odehrají Pražané jakožto domácí mužstvo na východě Čech, o poslední vystoupení před fanoušky v dlouhodobé části. Svěřenci trenéra Josefa Jandače si zajistili prvenství už před olympijskou přestávkou vítězstvím nad Kladnem v 46. kole.

Jako odměnu získá klub od svazu také milion korun, který je určen na výchovu mládeže. Za 21 let samostatné české extraligy ovládla Sparta základní část už popáté - nejlepší byla také v sezonách 1995/96, 1999/2000 a 2001/02.

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. P. Ton (J. Hlinka, T. Rachůnek), 9. I. Rachůnek (Klimek), 13. J. Hlinka (P. Ton), 26. Buchtele (Kumstát), 29. Pilař (P. Ton, J. Hlinka), 59. P. Ton (J. Hlinka, T. Rachůnek), 60. Simon (Přibyl). Rozhodčí: Horák, Pavlovič - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:4. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7347.

Sparta: F. Novotný - Pilař, Polášek, Švrček, Krejčík, Philipp, Piskáček, Kubát - P. Ton, J. Hlinka, T. Rachůnek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Divíšek, I. Rachůnek - Simon, Přibyl, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.

Brno: Trvaj (13. Čiliak) - Jan Hanzlík, Dlapa, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka, Sedlák - Vondráček, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Š. Novotný, Koreis, Burian - P. Mrázek, Raška, H. Zohorna. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.