Krčmář ve sprintu dojel sedmý, biatlonistky vyhořely

Nové Město n. Mor. (Žďársko) – Solidní sedmé místo ve sprintu obsadil na domácím mistrovství Evropy biatlonista Michal Krčmář a napravil tak nepovedené čtvrteční vystoupení ve vytrvalostním závodě. Českým biatlonistkám se naopak znovu vůbec nevedlo a nejlepší z domácího trojlístku byla Lenka Šlechtová na 33. místě. Z titulů se radovali Norové Lars Helge Birkeland a Marte Olsbuová.

Po nezdaru v individuálním závodě olympionik Krčmář v dobrý sprinterský výsledek příliš nevěřil. „Byl jsem trochu rozhozený po nástřelu, trefil jsem jen dva terče a raději odjel ze střelnice,“ přiznal. „V závodě vítr nefoukal. Měl jsem na střelnici štěstí, které jsem využil. Přitom jsem se v průběhu závodu cítil podobně jako ve čtvrtečním na dlouhé trati,“ dodal Krčmář.

Birkeland střílel bezchybně a o 6,8 sekundy předčil bronzového medailistu z vytrvalostního závodu Maxima Cvetkova, jenž musel na jedno trestné kolo. „Měl jsem dokonalé informace o mezičasech Cvetkova. Proto jsem se v závěru vydal ze všech sil,“ řekl Birkeland. O třetí místo se podělili stejným časem vítěz vytrvalostního závodu Andrejs Rastorgujevs z Lotyšska a David Komatz z Rakouska. Michal Žák, který ani jednou ve střelbě nechybil, skončil na 21. místě.

Na rozdíl od mužů zastihl české biatlonistky evropský šampionát v útlumu. Olympionička Lea Johanidesová skončila po pěti chybách na střelnici padesátá a neskrývala zklamání. „Je to bídné. Nevím, co se se mnou na střelnici stalo. Takový výsledek jsem nečekala,“ posteskla si.

Šlechtová na střelnici pouze jednou chybovala, běžecky se od ní ale výraznější výkon neočekával. „Se střeleckou částí jsem spokojena, běžecký výsledek mě mrzí. Dala jsem do svého výkonu všechno, měla jsem černo před očima. Lépe to nešlo,“ uvedla Šlechtová.

Do svého prvního významnějšího závodu mezi ženami zasáhla Anna Puskarčíková, která se dopustila dvou střeleckých chyb. Její běžecký čas však stačil až na 57. místo, čtvrté od konce výsledkové listiny.

Do souboje o prvenství nečekaně vstoupila Španělka Padialová-Hernándezová s bezchybnou střelbou. Předstihla ji pouze Norka Olsbuová, která si přitom trať prodloužila o dvě trestná kola. „Běželo se mi velmi dobře. Dnešní vítězství je mým nejlepším výsledkem v kariéře a snad mi pomůže k tomu, abych se dostala v budoucnu do reprezentačního A-týmu,“ řekla Olsbuová.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Olsbuová (Nor.) 20:48,2 (2 trest. okruhy), 2. Padialová-Hernándezová (Šp.) -1,2 (0), 3. Bondarová (Ukr.) -5,5 (3), 4. Boilleyová (Fr.) -7,3 (1), 5. Nečkasovová (Rus.) -7,4 (2), 6. Nossumová (Nor.) -14,6 (1), … 33. Šlechtová -1:56,1 (1), 50. Johanidesová -3:39,4 (5), 57. A. Puskarčíková (všechny ČR) -4:53,8 (2).