O medaile bojovali rychlobruslaři v „kanadách“

Žďár nad Sázavou – Na zimní olympiádě dětí a mládeže byly dnes rozdány poslední sady medailí. Měření sil skončilo i v rychlobruslení, které má na Vysočině výsadní postavení. Samozřejmě díky Martině Sáblíkové. Ve Žďáru nad Sázavou, kde dvojnásobná olympijská vítězka vyrůstala, šla v jejích šlépějích tentokrát více než stovka mladých sportovců. Kvůli pravidlům dětské olympiády neprotínaly led zimního stadionu dlouhé nože, ale povětšinou „kanady“. Z toho těžily děti, které mají průpravu spíše z hokeje. Mezi mladšími žákyněmi opanovala finále na tři kola domácí Barbora Machalová. Martina Beránka z jižních Čech pak pád v semifinále stál třetí zlatou medaili.

Ve Žďáru nad Sázavou závodili mladí rychlobruslaři (zdroj: ČT24)

Ambasadorkami šesté olympiády dětí a mládeže jsou členky stříbrné běžecké štafety z olympijských her v roce 1984 v Sarajevu. Na Vysočině využily Dagmar Hromádková-Švubová, Blanka Paulů, Gabriela Soukalová-Svobodová a Květa Pecková-Jeriová této příležitosti k tradičnímu setkání, které pořádají každých pět let.

„Byly jsme dobrá parta v reprezentaci a chtěly jsme si to přenést i do normálního života. Rády se scházíme, je to hrozně příjemné,“ řekla Hromádková-Švubová, která štafetu v Sarajevu rozbíhala.

Zimní olympiáda dětí a mládeže 2014 (zdroj: ČT24)

„Aktivně se z nás okolo sportu motá jen jedna,“ řekla Soukalová-Svobodová na adresu Paulů. Medailistku z mistrovství světa a vítězku závodů Světového poháru stále lákají co nejlepší výkony. „Nezávodila jsem jen chvilku, pak jsem zjistila, že mi to chybí, takže dodnes běhám do vrchu. Jsem ve veteránské kategorii, a jestliže se dožiju letošního jara, mohla bych získat desátý titul mistryně světa,“ uvedla Paulů.