Brno porazilo po osmi letech Šoproň a má stále naději na postup

Brno - Basketbalistky IMOSu Brno porazily v 8. kole Evropské ligy Šoproň po dramatické koncovce 71:69 a připsaly si ve skupině B třetí výhru, která jim uchovala naději na postup do play off. České vicemistryně ukončily sérii čtyř proher ve vzájemných duelech a po více než osmi letech získaly opět skalp tohoto maďarského týmu.

Základ k vítězství položily Brňanky hned v úvodní čtvrtině, ve které získaly po přesnější střelbě osmibodový náskok. Z oboustranně nervózního úvodu se dříve vzpamatovaly domácí hráčky, těžily z přesnější hry v obraně a jistější koncovky.

Rozhovor s Janem Bobrovským (zdroj: ČT24)

Šoproň střelecky držely pouze Američanky Hawkinsová s rozehrávačkou Fegyvernekyovou, které v součtu zaznamenaly bez jednoho koše všechny body maďarského týmu v prvním poločase. Naopak Brňanky byly mnohem přesnější při trestných hodech a v podkošovém území, kde se prosazovaly pivotky Hanušová s Jurčenkovou. Při střelbě ze střední vzdálenosti je doplňovaly Jalčová a Pecková.

Sestřih utkání basketbalistek: Brno - Šoproň (zdroj: ČT24)

Po změně stran Maďarky zlepšily defenzivu, zlepšily pohyb a po chybách soupeřek získávaly míče. Do své hry přidaly i přímočaré útoky. Postupně ukrajovaly z náskoku Brna a pět minut před koncem otočily na chvíli výsledek (60:59).

Rozhovor s Alenou Hanušovou (zdroj: ČT24)

Ve vypjatém závěru zajistila domácím basketbalistkám klid necelé dvě minuty před koncem tříbodová střela Jalčové. Po ní náskok vzrostl na pětibodový rozdíl a navzdory tlaku soupeřek už těsné vítězství udržely. V poslední vteřině zápasu ještě stačila nejlepší střelkyně Šoproně Hawkinsová třemi body pouze korigovat prohru. Hawkinsová zaznamenala 29 bodů, nejlepší střelkyní Brna byla Jurčenková s 16 body.

Rozhovor s Terezou Peckovou (zdroj: ČT24)

IMOS Brno - UE Šoproň 71:69 (22:14, 40:31, 55:49) 

Nejvíce bodů: Jurčenková 16, Hanušová a Keyová po 15, Pecková 11, Jalčová 10 - Hawkinsová 29, Fegyvernekyová 18, Ciglarová 7. Rozhodčí: Jovovič (Chorv.), Kounelles (Kypr), Karakatsunis (Řec.). Trestné hody: 31/29 - 24/13. Fauly: 18:22. Trojky: 4:4. Diváci: 850.