Tygři v Brně kousali, Kometa ale vítězství uhájila

Brno - Hokejisté Komety Brno porazili ve 31. kole extraligy až po zlepšené koncovce v poslední třetině Bílé Tygry Liberec 4:3. Brňané doma vyhráli deset z posledních dvanácti zápasů. Oba góly Liberce, který z posledních pěti vzájemných duelů v Brně získal pouze jediný bod, vstřelil dvaačtyřicetiletý útočník Petr Nedvěd.

Kometa od začátku spoléhala na útočný hokej, kterému ale chyběla produktivita. Jen s obtížemi se Brňané dostávali přes pozornou obranu protivníka do slibnějších příležitostí. Liberec postavil svou defenzivní taktiku na dokonalém pokrytí prostoru před vlastní brankou. Brňané měli optickou převahu a mnohem častěji zaměstnávali brankáře Melicherčíka, ovšem většinou střelami ze střední vzdálenosti, jež nebezpečím nehrozily.

Bílí Tygři se sice v ofenzívě trápili a brankáře Čiliaka takřka neprověřili, ovšem v 18. minutě ujel domácím zadákům po pravé straně zkušený Nedvěd a sólo zakončil vedoucí brankou. Hned v úvodu druhé třetiny útočník Novotný, jenž nahradil v první řadě Brendla, vyrovnal. O šest minut později při vlastním oslabení brankář Čiliak rozehrál šikovně kotouč do protiútoku a obránce Kempný přidal druhý gól Brňanů.

Sestřih a ohlasy utkání Brno - Liberec (zdroj: ČT24)

Otočení výsledku nabudilo domácí hokejisty ke zvýšení útočné aktivity i v početní nevýhodě. Po hrubé chybě ale nechali na útočné modré čáře volného Nedvěda, jenž svým druhým gólem vyrovnal. Hokej se dostal do obrátek, kromě rychlých akcí na obou stranách přibylo i tvrdých osobních soubojů. Kometa v závěru druhé třetiny nezužitkovala 96 sekund dlouhou přesilovku pět na tři, když před střelbou dostávala přednost zbytečně zdlouhavá kombinační souhra.

V úvodu třetí třetiny šla ale Kometa při vyloučení Valského za pouhé tři sekundy v přesilovce do vedení, když po vyhraném vhazování obránce Nosek střelou od modré čáry překvapil Melicherčíka. Severočeši se pokusili vyrovnat. Na otevřenou hru ale doplatili, když po chybě v rozehrávce pojistil vítězství čtvrtým gólem Burian. Liberec sice ještě 34 vteřin před koncem po Vampolově střele snížil na rozdíl jediné branky, k vyrovnání mu až ale nepomohla ani power play.

HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 4:3 (0:1, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 21. Š. Novotný (Čermák, J. Hruška), 27. Kempný (Burian, Čiliak), 42. D. Nosek (J. Hruška, Čermák), 51. Burian (H. Zohorna, Koreis) - 18. Nedvěd (Kolmann, T. Urban), 28. Nedvěd (Vampola, Bulíř), 60. Vampola (Bulík). Rozhodčí: Hradil, Šír - Bryška, Lučan. Vyloučení: 8:8, navíc Vampola (Liberec) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6920.

Brno: Čiliak - D. Nosek, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka, Dujsík - Š. Novotný, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Dočekal, Koreis, Burian - Jenyš, H. Zohorna, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Liberec: Melicherčík - Hunkes, Derner, Vitásek, Výtisk, Kolmann, Čutta, Šimek - Bartek, Bulík, Víšek - T. Urban, Nedvěd, Bulíř - Valský, Vampola, J. Vlach - Dušek, Psota, Kica. Trenéři: Hynek a M. Černý.

Karel Beran (Brno): „Vítězství jsme vydřeli. Do zápasu jsme vstoupili slušně, měli tlak. Ale potýkáme se s přesností v koncovce. Pomohlo nám, že jsme vstoupili dobře do druhé třetiny a dali jsme hned z prvního střídání branku. Potom se často vylučovalo. Rozhodly naše dva góly ve třetí třetině. Cestu k vítězství jsme si v závěru trochu zkomplikovali. Ale dobře to dopadlo. Ocenění zaslouží celý tým za bojovnost. Tyto tři body byly po domácí prohře s Vítkovicemi pro nás nesmírně důležité.“

Milan Černý (Liberec): „Utkání bylo hodně úporné, my jsem do něj nevstoupili nejlépe. Byli jsme pasívnější, nedokázali jsme pochytat útoky soupeře. Paradoxně jsme vyhráli první třetinu. Zhruba od poloviny zápasu se nám rozpadla obrana a dohrávali jsme jen s pěti zadáky. Další negativum bylo, že jsme dostali branku v naší přesilovce. Pozitivní na druhé straně je, že jsme o výsledek bojovali až do úplného závěru. Dokázali jsme ještě v power play snížit na rozdíl jediné branky, ale času na vyrovnání už bylo málo. Takže nás mrzí, že jsme nezískali alespoň bod.“

Vydáno pod